Doi polițiști din Edineț, implicați într-o schemă de trafic de droguri

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Edineț, cumnat și cumnată, dar și fratele unuia dintre ei sunt implicați într-o schemă de trafic de droguri în valoare de 250.000...

Doi angajați ai Inspectoratului de Poliție Edineț, cumnat și cumnată, dar și fratele unuia dintre ei sunt implicați într-o schemă de trafic de droguri în valoare de 250.000 de lei, despre care a anunțat IGP acum două săptămâni.

Cei trei comercializau marijuana pe teritoriul raioanelor Edineț și Briceni.

Procurorul face trimitere la secretul anchetei, iar șeful IP Edineț susține că unul dintre ei s-ar fi concediat înainte de a fi reținut, chiar dacă în timpul reținerii acesta purta uniforma de polițist.

Este vorba despre cauza penală cu nr. 2023070011, pornită în data de 13 ianuarie curent de către ofițerii din cadrul IP Briceni și cei de la Direcția Nord a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, pe faptul circulației ilegale a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora.

Ulterior, după o investigație complexă de aproximativ cinci luni, oamenii legii au dat peste cap activitatea grupului criminal organizat. Doi membri s-au dovedit a fi angajați ai IP Edineț.

Cei vizați ar fi un polițist în vârstă de 23 de ani, originar din Cepeleuți, fratele său, în vârstă de 28 de ani, și soția acestuia, la fel angajată a IP Edineț, care ar avea statut de bănuit în dosar.

Primul a fost reținut de către colegii săi, la data de 28 aprilie curent, în timp ce se deplasa în uniforma de serviciu, în automobilul său de model Volkswagen cu plăcuțe de înmatriculare de Bulgaria, și avea ca pasager un tânăr de 22 de ani, la fel originar din Cepeleuți, raionul Edineț.

În mașină oamenii legii au depistat un pachet de polietienă în care se afla o substanță verde uscată mărunțită, asemănătoare cu marijuana.

Tot în aceeași zi, ofițerii IP Briceni și cei de la INI Nord au descins cu percheziții în apartamentul fratelui polițistului și soției acestuia, din orașul Edineț, unde la fel au găsit cantități de marijuana.

Potrivit comunicatului emis de IGP, la data de 2 mai, după desfășurarea operațiunii, în urma perchezițiilor autorizate în acest caz au fost depistate: marijuana în valoare de 250.000 de lei, cartele SIM, telefoane mobile, dar și ustensile pentru consumul de droguri.

Cei doi frați au fost escortați la IP Briceni, unde au fost reținuți pentru 72 de ore, iar ulterior au primit mandate de arest, unul 30 de zile, altul 20 de zile, iar polițista este cercetată în stare de libertate.

Solicitat telefonic de sursa citată, Ion Gherman, procurorul care gestionează cazul a evitat să discute despre acest caz făcând trimitere la secretul anchetei, dar nici nu a vrut să comunice dacă a solicitat conducerii IP Edineț suspendarea din funcție pe perioada anchetei a celor doi polițiști implicați într-un dosar pentru trafic de droguri.

Nici șeful IP Edineț, Anatolie Gonța, nu a fost mai generos în a oferi detalii despre acest caz.

Gonța le-a sugerat jurnaliștilor să adreseze toate întrebările către procurori și a menționat că polițistul de 23 de ani s-ar fi concediat din cadrul IP Edineț, înainte de a fi reținut, asta chiar dacă din imaginile din timpul reținerii se vede că el era în uniforma de polițist, iar în comunicatul IGP se menționează că șoferul Volkswagen-ului era un „angajat cu statut special”.

Șeful IP Edineț a refuzat să vorbească și despre situația subalternei sale, soția polițistului de 28 de ani, în apartamentul căreia s-au găsit droguri, dar susține că nu mai sunt angajați ai IP Edineț care ar fi implicați în scheme de trafic de droguri.

In this article