Doc//Dacă legea se respecta, ograda nu era! Adevărul despre incidentul de la compania de construcții de lângă grădiniță

La 1 iulie 2021, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău, în componența – președintelui completului, judecătorul Bostan Angela, judecătorii Negru Veronica și...

La 1 iulie 2021, Colegiul Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii de Apel Chişinău, în componența – președintelui completului, judecătorul Bostan Angela, judecătorii Negru Veronica și Dașchevici Grigore, a luat decizia de a admite recursurile declarate de Pretura sectorului Râșcani și de Primarul General al municipiului Chișinău privind suspendarea ilegală a prescripției de demolare a construcțiilor executate ilegal pe terenurile ce aparțin domeniului public/privat al municipiului Chișinău, aprobat prin Decizia Consiliului municipal Chişinău nr. 10/10 din 04.12.2014, ”Grădina Secretă” fiind obligată definitiv și irevocabil să demonteze şi să evacueze benevol, necondiționat şi pe cont propriu gardul şi poarta construite neautorizat pe teren proprietate municipală (decizia este publicată mai jos)transmite Telegraph.md

Mai exact, Completul specializat în examinarea cauzelor de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a atestat că instanța de fond, care a suspendat demolarea, nu a atribuit o apreciere obiectivă circumstanțelor cauzei, motiv pentru care a fost admis recursul declarat de Pretura Sectorului Râșcani și recursul declarat de Primarul General al mun. Chișinău și a anulat încheierea Judecătoriei Chișinău (sediul Râșcani) din 20.05.2021 și a adoptat o nouă încheiere prin care s-a respins cererea Instituției de Învățământ preșcolar „Grădina Secretă” cu privire la suspendarea executării Prescripției emise de Pretura sect. Rîșcani, mun.Chișinău, nr. 03-9/103/21 din 05.05.2021, ca fiind neîntemeiată.

Astfel, urmare a audierii raportului judecătorului Bostan Angela, în baza materialelor cauzei şi argumentelor recursului, Colegiul a adoptat o nouă decizie potrivit căreia:

Cererea Instituției de Învățământ preșcolar „Grădina Secretă” cu privire la suspendarea executării Prescripției emise de Pretura sect. Rîșcani, mun.Chișinău, nr. 03-9/103/21 din 05.05.2021, s-a respins ca fiind neîntemeiată, decizia fiind irevocabilă din momentul emiterii

Teren ocupat abuziv de ”Grădina Secretă”

Potrivit unei note informative emise de DGAURF, Valeriu Guzun, proprietarul grădiniței private Grădina Secretă, (implicat de nenumărate ori în scandaluri în construcții, între ”Grădina Secretă”, contra unui complex) fără a efectua coordonările respective cu serviciile abilitate, în lipsa deciziei Consiliului municipal Chişinău privind repartizarea terenurilor, a ocupat abuziv un lot de pământ din str-la A. Doga, 13/6, cu suprafața totală de 0.0208 ha teren proprietate municipală.

Anterior, reprezentanții grădiniței private menționau că, poarta şi gardul care se solicită a fi demolate aparține unei Instituții de învățământ care este frecventată de copii cu vârstă preșcolară. În același timp, aceștia motivau decizia de a ignora demolarea porții și gardului prin faptul că, acțiunile în cauze ar veni să perturbeze activitatea instituției fără a tine cont de interesul superior al copilului.

Menționăm că, urmare acțiunilor ilegale și abuzive ale administrației grădiniței private “Grădina Secretă”, dar și a faptului că Pretura Sectorului Râșcani nu trece la executarea silită a actelor judecătorești definitive și irevocabile privind demolarea gardului, evacuarea forțată și eliberarea proprietății municipale, astăzi ar fi putut avea loc o tragedie pe teritoriul ocupat abuziv, după ce o rangă a căzut de pe construcția de alături și a nimerit direct pe terenul ocupat ilegal, care la situația de astăzi urma să fie liber. Despre acest accident urmează să se expună organul de supraveghere competent.

Sursa: punctul.md

In this article