DOC// Avere nejustificată, verișorul unui ministru PAS și legăturile cu Dorel Musteață. Cine este judecătorul Denis Guzun

La 25 mai, anul 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) încheia procedura de control a averii pe numele lui Denis Guzun, judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău. În cadrul...

La 25 mai, anul 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) încheia procedura de control a averii pe numele lui Denis Guzun, judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău. În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate, constata la acel moment prezența unei diferențe substanțiale, care cădea sub incidența legislației actuale și reprezinta cea mai mare sumă identificată de către ANI, în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei, ce depășește de 23.7 ori plafonul admis de lege, mai exact 20 de salarii lunare pe economie.

„Această diferență substanțială a fost stabilită pentru anul 2018, când judecătorul a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în Capitală, în valoare totală de peste 3 milioane de lei, inclusiv două locații nelocative din sectorul Buiucani a Chișinăului, casa de locuit cu terenul aferent și o construcție accesorie, teren pentru construcții și încă un autoturism de model BMW X5. Inspectorul de integritate a stabilit că toate aceste bunuri, pe care judecătorul le deține în proprietate au un caracter nejustificat, fapt pentru care ANI a dispus confiscarea averii în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei”, se menționa în nota informativă emisă de ANI.

Totodată, ANI preciza atunci că s-a stabilit o diferență vădită, în mărime de peste 191 de mii de lei, sumă care depășește semnificativ valoarea plafonată de 6 salarii medii lunare obținute de subiect în perioada de declarare. Această sumă a fost generată de procurarea unui autoturism de model Mercedes Benz ML 250 Blue Tec, la preț de circa 576 mii de lei.

„Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse de judecătorul Denis Guzun în perioada 2016-2019, au fost stabilite aspecte și de ordin penal. Astfel, acesta nu a declarat venitul în mărime de circa 1 milion 246 mii lei, înregistrat în anul 2018, sub formă de depuneri în numerar pe un cont bancar deschis pe numele său și câte două bunuri imobile – un teren aferent și o construcție accesorie, situate în Chișinău și raionul Criuleni, pe care le-a dobândit în anii 2008 și 2018”, au mai precizat reprezentanții ANI.

La fel, ANI a subliniat că judecătorul Denis Guzun a inclus date false și eronate despre cadourile bănești în mărime de 2 milioane 200 mii de lei și 192 mii lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în cuantum de aproximativ 113 mii de euro: „Deoarece, aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații”.

Deoarece aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat atunci Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații. Astfel, Denis Guzun risca să fie destituit din funcția pe care o deținea. De asemenea, el risca să nu mai poată deține o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și să fie inclus în Registrul Interdicțiilor.

Cu toate acestea, potrivit surselor portalului Sinteza.ORG, Denis Guzun continuă să meargă la Judecătoria Chișinău, iar tot acest caz cu îmbogățirea ilicită, avere nejustificată și riscul de a fi lipsit de posibilitatea de a deține o funcție de demnitate publică, e praf în ochi.

 

Denis Guzun (r)_0 by Sinteza

 

Cine este Denis Guzun
Denis Guzun, fiul lui Ion Guzun de la Curtea Supremă de Justiție și al Mariei Guzun, judecătoare la Curtea de Apel Chișinău, a fost promovat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în funcția de magistrat pe un termen de cinci ani, în noiembrie 2018. El a fost numit în funcție în pofida faptului că a acumulat la evaluarea profesională doar 77 de puncte dintr-o sută, fiind devansat de 10 contracandidați, care au obținut un punctaj mai mare.

Decizia privind promovarea lui Denis Guzun a fost luată în ședința din 27 noiembrie 2018 a Consiliului Superior al Magistraturii. Deși alți participanți la concurs au obținut punctaje mai mari la evaluarea profesională, președintele CSM a menționat că s-a luat în calcul experiența candidaților. Hotărârea CSM a fost aprobată cu 7 voturi pro și 1 vot contra. La concursul pentru suplinirea a două funcții de magistrat s-au înscris 25 de candidați.

De asemenea, Guzun a fost implicat, pe când avea 21 de ani, într-un accident de mașină, în urma căruia a decedat o femeie. Deși experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză, acesta a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și judecătorul Ghenadie Morozan, iar victima a fost găsită vinovată.

Potrivit ordonanței de încetare a urmăririi penale, semnată de procurorul Nicu Șendrea, accidentul s-a produs, în seara de 13 aprilie 2009, la intrarea în satul Căpriana. În urma tamponării automobilelor de model BMW 520 și Toyota Corola, a decedat o femeie de 29 de ani. Denis Guzun a declarat ofițerilor de urmărire penală că se deplasa cu viteza de 90 km pe oră și a văzut un automobil care a încercat să facă o manevră în intersecție. A vrut să frâneze, însă nu a reușit.

În document se mai arată că cercetările la fața locului nu au putut stabili cine se face vinovat de comiterea accidentului. Experții însă au constatat că Denis Guzun conducea cu viteza de 125 km pe oră și dacă nu ar fi depășit limita de viteză, impactul putea fi evitat.

În final, victima a fost găsită vinovată de faptul că nu a cedat trecerea. Procuratura Strășeni a dispus atunci încetarea procesului penal. La 13 martie 2010, procurorul general adjunct, Andrei Pântea, a anulat ordonanța procurorilor din Strășeni și a dispus reluarea urmăririi penale. Decizia lui Pântea a fost menținută și de procurorul general din perioada respectivă, Valeriu Zubco. La 24 mai 2010, Ghenadie Morozan, în acea perioadă judecător de instrucție în sectorul Râșcani al Capitalei, a anulat, la solicitarea apărătorului lui Denis Guzun ordonanțele semnate de Pântea și Zubco. În mai puțin de o lună, procurorul Nicu Șendrea a emis o nouă ordonanță de încetare a urmăririi penale.

Legăturile cu Dorel Musteaţă
Naşul de cununie al lui Denis Guzun este preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, care a confirmat anterior legătura de rudenie cu Guzun, dar a subliniat că a evitat de fiecare dată să intre în conflict de interese.

„Faptul că el e finul meu nu este niciun impediment în exercitarea mandatului meu de membru al CSM, dar şi faptul că el este judecător. Sunt mai multe persoane care sunt naşi şi fini şi eu când a fost examinată chestiunea lui la CSM m-am abţinut şi nu am participat la examinare”, a spus Dorel Musteaţă.

Finul lui Dorel Musteaţă, Denis Guzun, este la rândul său nașul lui Mihai Murguleț, un alt judecător al Judecătoriei Chișinău. Cel din urmă s-a remarcat prin faptul că, datorită lui, mai mulți judecători au fost înlăturați de la exercitarea funcțiilor administrative, pentru că i-ar fi denigrat imaginea de judecător.

Verișorul ministrului PAS, Andrei Spînu
Anterior, redacția Sinteza a publicat o investigație de la o întrevedere a Maiei Sandu cu unii judecători, întâlnire care a avut loc pe ascuns. Atunci s-a demonstrat că unul dintre judecători ar fi verișorul secretarului general al PAS, dar și fost secretar al Aparatului Președintelui, care a degrevat însă din funcție pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Guzun Denis, cunoscut pentru faptul că ar fi ajuns magistrat datorită relațiilor de rudenie.

Atunci, Andrei Spînu ar fi negat careva relații de rudenie cu judecătorul Guzun Denis, care ulterior însă – au fost demonstrate.

Justiția oamenilor ”buni” a… by Sinteza

In this article