Directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan și-a anunțat demisia

Astăzi, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan și-a anunțat demisia din funcție. „Îmi doresc un Serviciu Vamal modern, care gestionează eficient, profesionist și responsabil domeniul vamal, care combate fraudele...

Astăzi, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan și-a anunțat demisia din funcție.

„Îmi doresc un Serviciu Vamal modern, care gestionează eficient, profesionist și responsabil domeniul vamal, care combate fraudele și contribuie la securitatea economică a țării, un serviciu în care să activeze un corp de funcționari vamali integri ce respectă cu strictețe normele Codului deontologic.

Pe parcursul activității, în conlucrare cu echipa profesională a Serviciului Vamal și a altor autorități publice am avansat pe multe dimensiuni, iar principala provocare a constituit elaborarea cadrului normativ aferent și nemijlocit punerea în aplicare a noului Cod vamal. De asemenea, au fost depuse eforturi substanțiale, susținute de partenerii externi pentru dezvoltarea infrastructurii în posturile vamale Sculeni, Leușeni și Giurgiulești, reparația altor posturi vamale, precum crearea condițiilor de muncă adecvate prin înlocuirea tuturor căsuțelor modulare în posturile vamale interne de control amplasate pe linia administrativă, dotarea Serviciului Vamal cu echipamente performante și mijloace de transport pentru contracararea contrabandei și asigurării securității economice a statului.

Țin să mulțumesc mediului de afaceri pentru cooperare și înțelegere, având în vedere că procesul de aplicare a noii legislații vamale a însemnat și anumite erori pe parcurs sau inconveniențe, generate de factorul uman și a capacităților administrative limitate.

Datorită anumitor progrese de echipă, am câștigat încrederea și suportul Uniunii Europene și am reușit să simplificăm și digitalizăm procedurile vamale, să implementăm o serie de instrumente de facilitare a comerțului, inclusiv Programul de Agent Economic Autorizat.

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina au apărut alte provocări în special prin majorarea semnificativă a fluxurilor de mărfuri și de pasageri. Din acest motiv le mulțumesc mult colegilor care și-au îndeplinit responsabilitățile cu demnitate, au susținut aceste eforturi și au muncit pentru a face față provocărilor și volumului sporit de lucru, precum și pentru îmbunătățirea imaginii instituționale.

Totuși, mai este mult de lucru în domeniul integrității instituționale și eticii profesionale.

Ultimul caz, în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție, arată că mai este nevoie de multe eforturi.

În calitate de conducător, sunt responsabil de buna administrare a Serviciului Vamal și îmi asum atât reușitele, dar mai ales eșecurile din perioada în care am condus Serviciul Vamal și consider că, în calitate de conducător al instituției, este necesar să-mi depun în semn de onoare demisia și să mă retrag din funcția de director al Serviciului Vamal.

Lupta împotriva corupției este un efort de lungă durată și cred că este nevoie de o energie nouă pentru a accelera și a duce la capăt această misiune, iar noul conducător trebuie să pună accent sporit pe domeniul integrității instituționale.

Sunt convins că Serviciul Vamal va deveni o instituție despre care comunitatea de afaceri și cetățenii deopotrivă vor vorbi cu respect și încredere”, se menționează în mesajul domnului Igor Talmazan,” se arată în comunicatul emis de Serviciul Vamal.

Igor Talmazan a deținut funcția de director al Serviciului Vamal în perioada septembrie 2021 – noiembrie 2022, fiind numit din nou în funcție la data de 20 februarie 2023.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article