Directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” trimiși în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

 Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului general și vicedirectorului Întreprinderii...

 Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului general și vicedirectorului Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 328 alin. (1) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2021, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț.

Obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale exprimate prin depășirea în mod vădit a limitelor atribuțiilor de serviciu acordate prin lege, de către persoanele publice din cadrul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, și anume, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care în perioada anilor 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari persoanei juridice de drept public, statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, în mărime de 36 690 567,90 lei MDL și persoanei juridice de drept privat, S.R.L. „Air Moldova”, în sumă de 83 340 455 lei MDL.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 23,500 la 57,500 lei MDL sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Totodată, în scopul reparării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție, au aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților aflate pe teritoriul Republicii Moldova și peste hotarele țării, în sumă de 12 289 183, 50 lei MDL.

In this article