Digitalizarea cimitirelor. Codul QR de bare pe crucile funerare

Utilizarea codurilor QR pe pietrele funerare reprezintă o practică devenită din ce în ce mai populară în ultimii ani, odată cu avansul tehnologic și creșterea utilizării dispozitivelor mobile....

Utilizarea codurilor QR pe pietrele funerare reprezintă o practică devenită din ce în ce mai populară în ultimii ani, odată cu avansul tehnologic și creșterea utilizării dispozitivelor mobile.

Inițiativa ce a dus la apariția acestor pietre funerare digitale s-a dezvoltat pe fondul unei cereri tot mai mari pentru modalități inovatoare de a păstra și împărtăși amintiri despre persoanele decedate, într-un mod modern și interactiv, transmite breakingnews.md cu referire la adevarul.ro.

În România, ideea este promovată de doi studenți din București care au înțeles potențialul unei astfel de afaceri de nișă. Ei au creat o platformă ce se ocupă de realizarea de videoclipuri memoriale, stocate prin coduri QR, în amintirea celor răposați. Practic, oricine are un smartphone, scanând codul QR primește informații suplimentare despre o persoană decedată, sub forma unui filmuleț memorial personalizat.

În Occident, de unde s-au inspirat și cei doi români, informațiile împărtășite cuprind și  biografii, fotografii, videoclipuri cu amintiri, mesaje speciale și alte detalii relevante.

Reporterii „Ziarului de Iași” au stat de vorbă cu cei doi antreprenori și au aflat că ideea se bucură de mare succes și în România, chiar dacă afacerea inedită este lansată de nici două luni.

„Soluție inovatoare în România, în memoria celor pierduți”

,,Ideea afacerii noastre a venit din străinătate, unde am observat cum codurile QR pot fi folosite pentru a păstra și accesa amintiri valoroase despre persoanele dragi care nu mai sunt printre noi. Am fost inspirați să aducem această soluție inovatoare și în România, pentru a oferi oamenilor o modalitate modernă și personalizată de a-și aminti de cei pierduți”, au menționat studenții care au ales să-și păstreze, deocamdată, anonimatul și să se concentreze pe afacere.

Tinerii români se ocupă practic de generarea codurilor de bare și gravarea plăcuțelor, care pot fi din aluminiu sau PVC de înaltă calitate, dar și de gestionarea comenzilor și relațiile cu clienții. Au recunoscut că au plecat de la o investiție „modestă”, care a constat în achiziționarea echipamentelor necesare pentru gravare și dezvoltarea platformei online, dar în funcție de cerere au în vedere să se dezvolte gradual.

Cât costă și cum se derulează întregul proces

Prețul unui cod QR începe de la 125 lei/buc, aproximativ cu livrare inclusă, 480 de lei moldovenești un preț destul de acceptabil în comparație cu alte țări. Codul este gravat pe plăcuțe, iar clientul încarcă pe acesta ce informații dorește să împărtășească: „Astfel, amintirile sunt păstrate într-un mod accesibil și durabil”.

Practic se dă comandă pentru plăcuța cu QR, apoi acesta se scanează la primire și se încarcă conținutul personalizat, ce poate conține atât fotografii cât și videoclipuri, până la 100 de fișiere media. Livrarea are loc în maximum patru zile de la plasarea comenzii.  Plăcuța este mai apoi lipită pe pietrele funerare.

Antreprenorii români dau asigurări că accesoriul rezistă în timp la temperaturi și condiții meteo extreme, fiind valabil pentru totdeauna.

Ce sunt codurile QR, când și unde au apărut și la ce folosesc

Codurile QR sunt întâlnite astăzi peste tot: la supermarket, pe internet, pe ambalaje, pe cărți, în stațiile de metrou etc., fiind folosite în general în scopuri de marketing: odată scanat codul afli mai multe informații despre un produs sau un serviciu.

Codurile de bare au fost inventate de către compania japoneză Denso Wave în 1994. Ele au fost inițial utilizate în industrie pentru urmărirea pieselor și a informațiilor asociate cu acestea. Cu timpul, aceste coduri au fost adoptate și utilizate în diverse alte domenii, inclusiv în domeniul funerar, unde au apărut prin 2010. Codul QR gravat pentru pietrele funerare reprezintă un cod de bare mic, pătrat, aplicat pe crucile de pe morminte sau pe un marcator memorial. Acestea devin astfel morminte interactive sau memoriale interactive.

Peste tot în lume, astăzi, prezența codurilor QR pe pietrele funerare și implicit digitalizarea cimitirelor reprezintă o modă, din dorința de a păstra vie amintirea celor care au murit. Odată cu evoluția tehnologiei, utilizarea codurilor QR pe pietrele funerare a devenit tot mai sofisticată, incluzând adesea linkuri către pagini de social media sau pagini web dedicate persoanei decedate, informații despre locația cimitirului sau a serviciului memorial și alte detalii relevante.

Pentru a citi un cod QR, este nevoie doar de un dispozitiv compatibil – smartphone sau tabletă, în general – și de o aplicație pentru scanarea codurilor QR, care poate să fie integrată în aplicația de cameră sau descărcată separat. Procesul este simplu și rapid și îți permite să accesezi informațiile codificate în doar câteva secunde.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article