Dezbatere despre salarizare în educație: MAN cere o creștere mai substanțială decât proiectul de buget prevede

Bugetul de stat pentru 2024 prevede majorări de 15% pentru cadrele didactice. Partidul MAN, care a apreciază prevederea, pledează totuși pentru o majorarea mai consistentă pentru angajații din...

Bugetul de stat pentru 2024 prevede majorări de 15% pentru cadrele didactice. Partidul MAN, care a apreciază prevederea, pledează totuși pentru o majorarea mai consistentă pentru angajații din educație și a făcut referire la proiectul formațiunii, înregistrat în luna octombrie, care prevede creșteri salariale de 30% pentru pedagogi.
„Un alt aspect important pe care am vrut să-l menționez – o majorare cu 15% a salariilor pentru personalul didactic este prevăzută în proiectul bugetului de stat prezentat de catre guvern. În proiectul de lege, pe care l-am înregistrat pe 5 octombrie, această majorare prevedea 30%, dar în timpul prezentării proiectului în Parlament, la comisii am repetat de mai multe ori că, chiar dacă nu există resurse pentru 30%, este necesară o majorare cel puțin cu jumătate din această sumă, sau cu maximul posibil. Guvernul a decis să majoreze exact jumătate din suma propusă, ceea ce este, de asemenea, binevenit”, a declarat deputatul Gaik Vartanean în cadrul unui briefing.

Parlamentarul a reamintit că autoritățile centrale trebuie să-I asigure pe pedagogi cu venituri ce să corespundă realităților economice.

„Plățile unice de genul 5000 de lei sunt oricum bune, chiar dacă sunt evident plăți „electorale” pentru alegeri locale care a avut loc în noiembrie, dar oamenii care lucrează în una dintre cele mai importante sfere pentru societate, sectorul educației, merită o remunerare mai mare pentru munca lor, mai aproape de realitățile economice ale țării”, a mai adăugat Gauk Vartanean.

In this article