Deputații PAS nu au susținut proiectul BCS care prevede plafonarea salariilor demnitarilor de stat

 Deputații PAS au respins propunerea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a examina în ședința, de astăzi, proiectul cu privire la plafonarea salariilor demnitarilor de stat. Deputatul PSRM,...

 Deputații PAS au respins propunerea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor de a examina în ședința, de astăzi, proiectul cu privire la plafonarea salariilor demnitarilor de stat.

Deputatul PSRM, Petru Burduja, a declarat că acest proiect mai prevede stoparea achizițiilor costisitoare și neesențiale efectuate de instituțiile statului, dar și unele facilități pentru mediul de afaceri și cetățeni care au credite la bănci. Burduja a menționat că acest proiect este necesar în condițiile unei inflații galopante. Argumentele expuse de opoziție nu au convins majoritatea de la guvernare, care a dat un vot negativ acestei propuneri. Potrivit inițiativei semnată de deputații PSRM, se propune ca, în perioada martie-decembrie, să fie plafonat salariul lunar calculat al demnitarilor publici, cu excepția primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților raioanelor, până la două salarii medii lunare pe economie. Inițiativa PSRM mai prevede suspendarea tuturor achizițiilor publice, cheltuielilor capitale ale autorităților publice centrale și locale care nu sunt stringent necesare. De asemenea, socialiștii mai propun ca, în perioada martie-decembrie, la cererea persoanelor fizice și agenților economici băncile comerciale să amâne plata ratelor de credit sau a dobânzilor, cu extinderea termenului contractului de credit cu o perioada cel puțin 90 de zile. Nu se vor calcula și nu vor fi aplicate dobânzi, comisioane sau penalități de întârziere, ori alte plăți pentru extinderea termenelor contractului de credit. Din economiile realizate, PSRM propune ca Guvernul să creeze un fond anticriză de unde va realoca sursele financiare necesare pentru populație, întru atenuarea efectelor crizei energetice și pandemice, respectiv prin compensarea cheltuielilor aferente creșterii inflaționiste.

In this article