Deputații care au contestat Legea asumată de Guvern apară niște interese financiare. Despre ce este vorba

Legea pentru care Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului şi care a fost contestată la Curtea Constituțională lovește, de fapt, asupra proprietarilor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”...

Legea pentru care Guvernul Chicu şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului şi care a fost contestată la Curtea Constituțională lovește, de fapt, asupra proprietarilor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a magazinelor Duty-free, dar și în anumite cercuri de interese de pe scena politică moldovenească. La această concluzie au ajuns autorii unui articol publicat de Politics.MD.

“Astfel, la art. XII care se referă la Sursele de finanţare a Fondului de susţinere a populaţiei, este stipulată și taxa aeroportuară, mai exact ar urma ca 50 la sută din suma acumulată lunar din tariful pentru modernizarea aeroportului să fie vărsate la Fond. Subiectul taxei aeroportuare este persoana juridică care administrează activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău”. Iar art. VI, care face obiectul sesizării privind neconstituționalitatea se referă la entitățile care operează în regim Duty-free”, se spune în articolul citat.

În opinia autorilor, taxa aeroportuară și funcționarea în sistemul Duty-free a constituit, în repetate rânduri, subiect de scandal public și s-a dovedit că miza o constituie sumele foarte mari de bani aflați în joc.

“Este la vedere că Legea contestată la Curtea Constituțională lovește în mod direct asupra proprietarilor Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” și a magazinelor Duty-free, dar și în cercurile de interese de pe scena politică moldovenească. Acum, având în vedere circumstanțele, putem să presupunem că, de fapt, miza sesizării depusă de către reprezentanții opoziției actuale o constituie nu preocuparea pentru respectarea procedurilor constituționale, ci sumele de bani care ar trebui să ajungă la cetățeni?”, se mai conţine în editorialul citat.

In this article