Denis Ulanov la SPIEF: Moldova utilizează sancțiunile pentru a pune presiune pe adversarii politici

În cadrul Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Denis Ulanov, deputat al grupului parlamentar “Victorie” împreună cu colegii săi din Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia și Belarus,...

În cadrul Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), Denis Ulanov, deputat al grupului parlamentar “Victorie” împreună cu colegii săi din Rusia, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia și Belarus, a discutat despre necesitatea armonizării relațiilor juridice și economice ale țărilor Uniunii Economice Eurasiatice.

Parlamentarul a subliniat că un astfel de dialog este foarte important și pentru Republica Moldova – este un alt pas spre cooperarea cu partenerii istorici și o oportunitate de a transmite poziția blocului “Victorie” privind consolidarea legăturilor cu statele UEE

SPIEF este cea mai mare platformă de dialog între reprezentanții comunităților juridice, de afaceri, politice și de aplicare a legii pe probleme juridice în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor. În 2024, forumul a fost dedicat consolidării suveranității țărilor în tranziția către multipolaritate. Acest lucru este important și pentru Moldova, deoarece vorbim despre instrumentele care permit protejarea suveranității țării și dezvoltarea în cadrul noii realități juridice.

Denis Ulanov a participat la mai multe sesiuni. În timpul dialogului cu tema “Abolirea legii în țările occidentale”, el a descris modul în care sancțiunile în Moldova sunt folosite pentru a pune presiune pe oponenții politici.

“Maia Sandu și PAS au lansat o adevărată teroare politică împotriva oponenților. Sancțiunile din acest război sunt folosite ca bază pentru represiune. Cei incomozi sunt incluși pe liste fără deschiderea unor proceduri penale și fără o hotărâre judecătorească. Chiar dacă nu există acuzații oficiale, oamenii sunt privați arbitrar de drepturile lor civile și politice”, a subliniat deputatul.

El a adăugat că utilizarea restricțiilor, care au fost create inițial ca un instrument politic în lupta împotriva opoziției, este inacceptabilă într-o țară democratică. Denis Ulanov a declarat că dorința Moldovei de a-și asigura securitatea națională nu trebuie să se bazeze pe arbitrariul instituțiilor de stat și al politicienilor. În caz contrar, Moldova va continua să alunece spre totalitarism, transformându-se într-un regim represiv.

În cadrul discuției “Reglementarea relațiilor economice în spațiul UEE și CSI: noi provocări și modalități de depășire”, reprezentantul blocului “Victorie” a declarat că, de fapt, Codul civil al Republicii Moldova, care astăzi include peste 3 mii de articole, este o simbioză a diferitelor sisteme juridice – elemente ale codului model din CSI, Franța, Germania, Quebec, România, Olanda, Germania. În același timp, toate normele funcționau perfect între ele, ca rezultat, antreprenorii aveau un climat juridic normal pentru activitatea lor.

“Cu toate acestea, autoritățile au pus geopolitica mai presus de orice. De aceea, astăzi există o defalcare a dreptului civil în Moldova pentru potențiala aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Denis Ulanov.

Acesta a discutat o serie de probleme cu Svetlana Volodina, președintele Camerei Federale a Avocaților din Federația Rusă, în cadrul sesiunii “Riscurile profesionale în activitatea avocaților”.

La Forum s-a discutat, de asemenea, despre încercările țărilor neprietenoase de a utiliza mecanismele juridice internaționale de influență politică pentru a-și servi propriile interese personale. Programul a constat în nouă chestiuni tematice care acoperă cele mai acute și actuale probleme ale lumii moderne în domeniul dreptului. Au fost organizate 120 de evenimente – mese rotunde, sesiuni de afaceri, discuții libere, reuniuni, prelegeri și prezentări.

In this article