Denis Ulanov: „Distrugerea suveranității Moldovei urmează un scenariu bine pus la punct”

Moldova trece printr-un proces sistematic de distrugere a statalității, care are loc sub influență externă. Acest lucru a fost declarat de deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Denis Ulanov, în...

Moldova trece printr-un proces sistematic de distrugere a statalității, care are loc sub influență externă. Acest lucru a fost declarat de deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Denis Ulanov, în cadrul sesiunii „Protecția suveranității – baza dezvoltării și securității” din cadrul Forumului Juridic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Moldova este un exemplu clar al distrugerii sistematice a suveranității, o distrugere care are loc la nivel de stat. Aceasta a devenit politica autorităților. În loc să protejeze normele constituționale, asistăm la distrugerea lor totală”, a subliniat el.
Unul dintre exemplele-cheie ale acestei presiuni, potrivit lui Ulanov, este referendumul din 2024.

Majoritatea cetățenilor din interiorul țării s-au exprimat împotriva aderării republicii la Uniunea Europeană, însă rezultatul final a fost influențat de voturile din diaspora. Acest lucru, în opinia deputatului, reprezintă o denaturare gravă a voinței poporului.

„Autoritățile au pierdut referendumul în interiorul țării. Însă, datorită voturilor diasporei, cu o diferență de doar 0,7%, referendumul a trecut. Norma privind integrarea europeană a devenit normă constituțională fără a fi votată în Parlament. Pierderea suveranității este absolut evidentă”, a declarat reprezentantul blocului „Victorie”.

Pe lângă presiunea exercitată prin mecanisme politice, Ulanov a atras atenția asupra influenței asupra societății civile. Potrivit acestuia, mari fonduri internaționale finanțează masiv ONG-uri care modelează agenda internă și subminează fundamentele identității naționale.

„Gândiți-vă la această cifră – într-o țară cu o populație de 2,5 milioane de oameni, USAID, Fundația Soros și alte organizații au alocat ONG-urilor suma de 650 de milioane de dolari în patru ani. În prezent, în Moldova există 8.000 de ONG-uri. Evident, acestea subminează sistematic țara din interior”, a spus Denis Ulanov.

O altă tendință alarmantă, în opinia parlamentarului, este rescrierea istoriei și denaturarea conștientă a valorilor fundamentale. În special, el a menționat manualele școlare, în care evenimentele și figurile istorice sunt prezentate într-o interpretare distorsionată.

„În manualele pentru clasele 9-12, publicate sub conducerea partidului de guvernare, Bătălia de la Stalingrad este numită o catastrofă cu consecințe ireversibile”, a remarcat deputatul.

În încheierea discursului său, Ulanov a subliniat că opoziția față de aceste procese este posibilă doar pe baza solidarității – atât în interiorul țării, cât și pe scena internațională.

„Lupta pentru suveranitate trebuie purtată împreună. Singuri vom fi zdrobiți”, a declarat Denis Ulanov.

In this article