Declarația Irinei Vlah: Apel către Președintele României

Irina Vlah, Președintele „Platformei Moldova”, a adresat un apel public Președintelui României, Klaus Iohannis, exprimând preocupările cetățenilor Republicii Moldova în legătură cu recentele acțiuni și declarații militare. “Stimate...

Irina Vlah, Președintele „Platformei Moldova”, a adresat un apel public Președintelui României, Klaus Iohannis, exprimând preocupările cetățenilor Republicii Moldova în legătură cu recentele acțiuni și declarații militare.

“Stimate domnule Președinte al României, mă adresez dvs. în calitate de Preşedinte al ‘Platformei Moldova’. În ultimele luni, ‘Platforma Moldova’ a implementat campania ‘Vocea Poporului’, în cadrul căreia am discutat cu oamenii despre problemele şi temerile lor. Ne-am adresat de mai multe ori către oficialii de la Chișinău, încercând să identificăm soluții pentru a depăși dificultățile cu care se confruntă cetățenii”, a declarat Vlah.

Vlah a accentuat temerile moldovenilor legate de posibilele scenarii militare, exprimându-și preocuparea față de direcția în care se îndreaptă țara.

“Astăzi, poporul moldovenesc este extrem de alarmat că Republica Moldova ar putea fi atrasă în scenarii militare. Oamenii ne spun deschis că pacea e cel mai valoros lucru pe care-l au şi nu-şi doresc nimic mai mult decât ca RM să nu fie atrasă în război” a adăugat aceasta.

Criticile sale s-au îndreptat și către președinta Maia Sandu, acuzând-o că subminează statutul de neutralitate al țării.

“Militarizarea este în plină desfășurare în țara noastră, iar președinta Sandu face acțiuni riscante și declarații care încalcă statutul de neutralitate al țării noastre. Frecventele aplicații militare, convocarea rezerviștilor, acordarea dreptului cetățenilor străini de a purta arme pe teritoriul Republicii Moldova etc., trezesc îngrijorări majore în societatea noastră. Oamenii percep toate aceste lucruri ca o pregătire de război şi sunt extrem de alarmați”, a spus Vlah.

Un alt subiect de îngrijorare a fost modificarea Legii cu privire la apărarea națională a României, care, potrivit lui Vlah, a stârnit temeri în rândul moldovenilor.

“Iată cum a fost percepută de către cetăţenii noştri o iniţiativă a autorităţilor de la Bucureşti. Mai concret, este vorba despre modificările aduse Legii cu privire la apărarea națională a României, care acordă armatei române dreptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru a proteja cetățenii români. Cetățenii Republicii Moldova vor să fie informați corect şi obiectiv la acest subiect”, a declarat ea.

În finalul declarației sale, Irina Vlah a făcut un apel direct către președintele României, cerând o poziție clară cu privire la intervenția armatei române în Republica Moldova.

“Stimate Dle Preşedinte al României! Cetăţenii Republicii Moldova vor să fie siguri că armata română nu va intra pe teritoriul ţării noastre. Am încercat să obțin explicații și informații pe acest subiect de la președinta Maia Sandu, dar ea a ignorat preocupările poporului nostru. Prin urmare, fac acest apel către dumneavoastră, liderul României. Noi, cetățenii Republicii Moldova, vrem să auzim un mesaj foarte clar de la Palatul Cotroceni, că Armata Română nu va trece Prutul într-o zi”, a conchis Vlah.

In this article