De ce moldovenii trebuie să se grăbească să-și cumpere polița medicală

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție jumătate de lună pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Șeful Companiei...

Persoanele care se asigură în mod individual mai au la dispoziție jumătate de lună pentru a achita cu facilități prima de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Șeful Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) face apel către toți cetățenii să-și asigure sănătatea la preț redus pînă la 31 martie. După data de 31 martie, valoarea integrală a primei de asigurare medicală este de 12.636 de lei, notează IPN.

Potrivit legii, pînă la data de 31 martie cetățenii care sînt obligați să achite prima de asigurare în sumă fixă achită de la 1014 lei pînă la 4056 lei, în funcție de categoria din care fac parte: 1014 lei plătesc proprietarii de terenuri cu destinație agricolă; 1622 lei – persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul; 2028 lei – fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse; 4056 lei – persoanele neangajate care exercită profesia de mediator, notar, avocat, executor judecătoresc, expert judiciar ș.a. Șeful CNAM îndeamnă cetățenii să se grăbească și să beneficieze de reduceri la plata asigurării medicale.

„Pentru cei care sînt salariați, e vorba de peste 800 de mii din totalul persoanelor asigurate, pentru ei nu se schimbă absolut nimic. La fel nu se schimbă nimic pentru persoanele asigurate de Guvern. Se schimbă doar pentru cei care nu-și asigură sănătatea din timp. Rog să achitați prima de asigurare medicală pînă la 31 martie. Este o lege din anul 2002 care spune că mărimea primei asigurării medicale fixe este aproximativă cu atît cît achită un salariat. În medie, un salariat în Republica Moldova achită anual peste 12 mii de lei. E vorba de o echitate în sistem. Noi am păstrat facilitățile anterioare pentru cei care achită în sumă fixă. Cei care nu doresc să-și execute în primele trei luni ale anului obligația și vin să achite prima doar cînd au nevoie de asistență medicală și au riscul de a suporta cheltuieli de zeci sau sute de mii de lei, să achite la fel ca salariații de rînd ”, a spus Ion Dodon în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Potrivit legii, după data de 31 martie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală (12 636 de lei), cu penalitate de 0,1% pentru fiecare zi de întîrziere, iar statutul de asigurat va fi acordat după șapte zile din momentul achitării.

„Absoluta majoritate a celor care achită după 31 martie sînt cei care nimeresc pe patul de spital. Ar fi corect și echitabil față de ceilalți participanți la sistemul de asigurări, să se asigure din timp. Asigurarea presupune asigurarea unui risc, nu a unui fapt care deja s-a produs. Asistența medicală costă, medicamentele costă, dacă nu vom avea venituri, nu avem cum să asigurăm aceste servicii. Toți care vin cu o contribuție mică, vor primi un beneficiu atunci cînd vor avea cheltuieli foarte mari”, a mai spus directorul CNAM.

Statutul de persoană asigurată în mod individual este acordat de CNAM după achitarea integrală a asigurării medicale și este valabil pînă la 31 decembrie 2023.

sursa

In this article