Dacă urmăm logica PAS, și președintele țării ar putea fi demis, susține Stoianoglo

Alexandr Stoianoglo susține că va rămâne în funcție, chiar dacă majoritatea PAS va vota inițiativa care-i va permite să-l demită pe Procurorul General și aceasta pentru că legea...

Alexandr Stoianoglo susține că va rămâne în funcție, chiar dacă majoritatea PAS va vota inițiativa care-i va permite să-l demită pe Procurorul General și aceasta pentru că legea nu are caracter retroactiv. Procurorul General a precizat, luni, la o conferință de presă, că activitatea sa este reglementată de legea în vigoare la data când a fost numit în funcție, iar modificările ulterioare trebuie să-l vizeze pe următorul Procuror General.

”Toate aprecierile care au fost făcute până acum au un caracter strict politic și populist. Nu cred că Parlamentul este în drept să dea o apreciere activității Procuraturii, pentru că nu este clar în baza căror criterii se fac aceste aprecieri. Chiar dacă vor fi adoptate unele legi, a-priori aceste prevederi nu pot fi aplicate în privința mea, deoarece drepturile mele au fost stabilitate în baza legii la data când am fost numit în funcție. Dacă urmăm logica lor, atunci dacă mâine vor fi modificate regulile de numire a președintelui, șeful statului la fel trebuie să fie înlăturat de la putere și organizate alegeri în baza noii legi”, a spus Stoianoglo.

Potrivit Legii cu privire la Procuratura, Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție. Alexandr Stoianoglo a fost ales în această funcție în baza unui concurs public. organizat în toamna anului 2019.

In this article