Cutremur în Maroc: Bilanţul morţilor trece de 2.000 de persoane

Un cutremur puternic produs în Munții Atlas din Maroc a provocat moartea a cel puțin 2.000 de persoane, un bilanț care se așteaptă să crească, în timp ce...

Un cutremur puternic produs în Munții Atlas din Maroc a provocat moartea a cel puțin 2.000 de persoane, un bilanț care se așteaptă să crească, în timp ce salvatorii se străduiau sâmbătă să ajungă în zonele izolate afectate.

Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade este cel mai mare cutremur care a lovit această țară nord-africană în ultimii 120 de ani, transmite breakingnews.md cu referire la Adevărul.ro.

Cel puțin 2.012 persoane au murit în urma cutremurului, majoritatea în Marrakech și în cinci provincii din apropierea epicentrului, a anunțat Ministerul de Interne din Maroc. Cel puțin alte 2.059 de persoane au fost rănite, dintre care 1.404 în stare critică, au declarat oficialii.

Bilanțul complet va crește aproape sigur, deoarece salvatorii s-au străduit să ocolească drumurile pline de bolovani spre satele izolate de munte care au fost cel mai grav afectate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că peste 300.000 de persoane au fost afectate de cutremurele puternice din întreaga țară.

Marocul a declarat trei zile de doliu național, timp în care drapelul național va fi arborat la jumătate de catarg, a anunțat curtea regală. Forțele armate marocane au desfășurat echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi și pături, a adăugat aceasta.

Locuitorii din Marrakech, principalul oraș cel mai apropiat de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Faimoasa moschee Koutoubia, din secolul al XII-lea, a suferit pagube, dar amploarea acestora nu a fost imediat clară.

Rapoartele inițiale au anunțat că o parte a unui minaret care domina Djemaa el-Fna, o piață și un centru pentru vizitatori, s-a prăbușit, rănind două persoane, înainte ca oamenii să fugă în zona deschisă a pieței pentru a se adăposti.

Un oficial local a declarat că cele mai multe dintre decese au avut loc în zone muntoase greu accesibile.

populația într-un comunicat, afirmând că „autoritățile statului continuă să mobilizeze toate resursele umane și logistice necesare, pentru a desfășura unități specializate de prim răspuns, inclusiv echipe de căutare și salvare”.

Separat, armata marocană a anunțat că regele Mohammed al VI-lea a autorizat forțele armate ale țării să intervină și să supravegheze eforturile de ajutor.

„Unități de răspuns rapid, avioane, elicoptere, drone, centre de inginerie și logistică au fost desfășurate la fața locului, cu scopul de a aduce sprijinul necesar în zonele și locuințele afectate”, a precizat aceasta.

In this article