Curtea Constituțională amână reforma sistemului de justiție, spune Ion Chicu

Premierul Ion Chicu a declarat că “Curtea Constituţională (CC) amână reforma sistemului de justiţie”. Potrivit Infotag, subiectul a fost ridicat, miercuri, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri şi...

Premierul Ion Chicu a declarat că “Curtea Constituţională (CC) amână reforma sistemului de justiţie”.

Potrivit Infotag, subiectul a fost ridicat, miercuri, în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri şi a vizat proiectul de amendamente la Constituţie privind sistemul judiciar, transmite Știri.md.

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, a menţionat că după ce proiectul de amendamente la Constituţie a fost revizuit şi aprobat de Guvern, după consultări cu Comisia de la Veneţia, publicat în Monitorul Oficial şi prezentat Curţii Constituţionale, “CC a trimis proiectul la Comisia de la Veneţia” pentru a obţine Amicus Curiae (aviz).

“După apelul CC, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au asigurat că avizul va fi pregătit cât de curând posibil.

Acum trebuie să mai aşteptăm încă o săptămână sau două. Sperăm că după aceasta Curtea Constituţională îşi va da avizul cu privire la proiectul de amendamente pentru a le prezenta Parlamentului”, a spus Nagacevschi.

Premierul Ion Chicu a menţionat că a ridicat acest subiect nu pur şi simplu.

“După ce proiectul a fost convenit cu Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia, Curtea Constituţională a decis să întreprindă unele acţiuni menite să amâne reforma. Din păcate, trebuie să recunoaştem că CC întârzie reforma (sistemului de justiţie – “I.”)”, a spus Chicu.

De asemenea, în cadrul şedinţei, a fost abordată cererea adresată către CC din partea deputatului Partidului “Acţiune şi Solidaritate” (PAS), Sergiu Litvinenco, care a contestat prevederile din legea CSM (privind numirea membrilor din mediul academic din partea Parlamentului).

“Din păcate, aceasta este o altă dovadă că vor să întârzie implementarea reformelor. Ei sunt susţinuţi de unul dintre partenerii externi. Dovezile vor fi prezentate la momentul potrivit”, a spus Chicu.

In this article