Cunoscutul compozitor Eugen Doga împlinește azi 87 de ani. Ion Ceban: La mulți ani, maestre!

Distinsul compozitor, Eugen Doga, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, împlinește astăzi venerabila vârstă de 87 de ani. Edilul Capitalei, Ion Ceban, Primăria Chișinău și implicit Direcția Cultură...

Distinsul compozitor, Eugen Doga, cetățean de onoare al municipiului Chișinău, împlinește astăzi venerabila vârstă de 87 de ani. Edilul Capitalei, Ion Ceban, Primăria Chișinău și implicit Direcția Cultură a Capitalei îi adresează maestrului cele mai sincere urări de sănătate, fericire și împlinire în continuarea creației sale.

„La mulți ani, maestre Eugen Doga”, a scris, de dimineață, pe rețelele sociale primarul general Ion Ceban. Iar Primăria Capitalei, printr-un comunicat a precizat că „rămâneți o sursă de inspirație pentru toți cei ce vă admiră și un exemplu demn de urmat pentru întreaga comunitate artistică”.

„Lucrările muzicale ale lui Eugen Doga, fie că sunt simfonii, opere sau coloane sonore, au traversat frontierele timpului și spațiului, aducând bucurie și emoție în inimile celor ce le ascultă”, se mai arată în mesajul autorităților municipale.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie 1937, în satul Mocra din raionul Râbnița, situat pe malul stâng al Nistrului.

Eugen Doga a absolvit colegiul de Muzică din Chișinău (1951 – 1955) și Conservatorul cu specialitatea de violoncelist (1955 – 1960). Eugen Doga a fost decorat cu cele mai înalte distincții de stat ale Republicii Moldova și României, precum „Ordinul Republicii” și „Steaua României”. Compozitorul deține și titlul de Maestru Emerit al Artei din Moldova. De asemenea, Doga a fost apreciat și cu un șir de distincții și în perioada URSEE. Marele compozitor este Artist al Poporului din R.S.S.M. (1967), Artist al Poporului din URSS (1987), laureat al Premiului de Stat al R.S.S.M. (1980) și al Premiului de Stat al URSS (1986).

Strada pietonală din centrul capitalei și o şcoală municipală de muzică poartă numele maestrului. Din 2007, Eugen Doga este cetăţean de onoare al municipiului Chişinău. Anul 2022 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Chișinău, ca un omagiu adus aniversării a 85 de ani.

Eugen Doga este un compozitor de talie universală. A scris muzică pentru circa 200 de filme, romanţe, cantate, piese instrumentale, simfonii, cântece de estradă etc. Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiară” este supranumită cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”.

In this article