CUB: „Moldova a votat împotriva ipocriziei, nu împotriva Europei”

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a organizat luni un briefing de presă în care și-a expus observațiile și concluziile privind rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale...

Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) a organizat luni un briefing de presă în care și-a expus observațiile și concluziile privind rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din 20 octombrie.

Mai exact, CUB a lansat mai multe acuzații la adresa actualei guvernări, acuzând-o de dezinformarea partenerilor externi și de manipularea aspirațiilor pro-europene ale cetățenilor.

CUB a subliniat că rezultatul primului tur al scrutinului prezidențial nu reflectă o respingere a valorilor europene, ci o sancționare a modului în care acestea au fost instrumentalizate de guvernarea actuală.

„Moldova a votat împotriva ipocriziei, nu împotriva Europei. Cetățenii au penalizat monopolul politic și exploatarea puterii de stat în interesul unui grup partizan”, se arată în reacția CUB.

Partidul a acuzat președintele R. Moldova, Maia Sandu, și consilierii săi politici de deturnare de la scopul declarat al aderării la Uniunea Europeană, precum și de risipirea banilor publici pe sondaje trucate și lustruiri de imagine, într-o „încercare disperată de a mai câștiga un mandat.”

CUB a avertizat asupra riscurilor organizării unui referendum considerat inutil în acest an, subliniind potențialele consecințe negative, inclusiv în contextul propagandei ruse.

„Avem nevoie de garanția unor alegeri corecte, democratice și libere în Republica Moldova. Avem nevoie de o Comisie Electorală Centrală depolitizată și readusă în albia legii, de instanțe de drept independente și de un parteneriat strategic cu instituțiile politice ale Uniunii Europene, peste interesele partizane, se mai arată în reacția CUB.

Reamintim că, la 20 octombrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani.

Totodată, cetățenii au fost chemați să participe și la referendumul constituțional pentru a-și manifesta opțiunea față de perspectiva aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Alegătorii au mers la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 sunt deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții pentru locuitorii din stânga Nistrului.

Potrivit datelor preliminare prezentate de CEC, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo se vor duela în turul II al alegerilor prezidențiale. Pentru Maia Sandu au votat 640.881 de alegători sau echivalentul a 42,07% din numărul celor care au participat la scrutin, în timp ce Alexandr Stoianoglo s-a clasat pe locul 2, fiind susținut de 400.208 de cetățeni, ceea ce constituie 26,27% din numărul total de votanți. Potrivit CEC, Maia Sandu câștigă la o diferență de aproape 240.673 de voturi.

În ceea ce privește rezultatele preliminare ale referendumului, la întrebarea adresată, 50,16% dintre alegătorii care au participat la referendum și-au exprimat opțiunea „Da”, iar 49,84% au răspuns „Nu”.

Astfel, Comisia va prezenta Curții Constituționale un raport privind cum s-au desfășurat alegerile, pregătirile, toate incidentele, precum și toate rezultatele centralizate de la birourile electorale ale secțiilor de votare, inclusiv rapoartele pe care le vom recepționa de la organele electorale.

„În termen de zece zile, Curtea Constituțională va confirma sau infirma printr-o hotărâre rezultatele. Amintim că legea adoptată prin referendum se publică printr-o ediție specială a monitorului oficial, iar data adoptării deciziei este data desfășurării referendumului”, au declarat reprezentanții CEC.

sursa

In this article