CSM a aprobat demisia unui judecător, pentru care Moldova a pierdut la CEDO în dosarul „Gemenii”

CSM a aprobat în ședința de azi cererea de demisia a mai multor judecători de la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, dar și din...

CSM a aprobat în ședința de azi cererea de demisia a mai multor judecători de la Curtea Supremă de Justiție, Curtea de Apel Chișinău, dar și din instanța Orhei, transmite Breaking News.

Unul dintre magistrații, care și-a depus cererea este și Sveatoslav Moldovan. Acesta a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în „dosarul Gemenii”, iar drept urmare, Republica  Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului și obligată să achite despăgubiri de 70 de milioane de lei.

În cererea de demisie, Sveatoslav Moldovan a invocat probleme de sănătate.

Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție pe Facebook. „Plecarea din sistem a judecătorilor din vina cărora țara noastră are de plătit zeci de milioane la CtEDO e un bun pas. Dar insuficient. Trebuie să plătească. Dle Fadei Nagacevschi, Vă rog mecanismul funcțional de acțiune în regres să fie promovat cât mai rapid. În acest caz „nu stăm acasă”!”, a scris premierul.

Amintim, că președintele țării, Igor Dodon, a propus ca averea judecătorilor, care se fac vinovați de dosarele pierdute la CEDO, să fie confiscată.

„Să vedem ce judecători au luat decizia respectivă, ei sunt, și pe judecătorii ăștia de confiscat toate activele, în contul statului. 70 de milioane de pus pe dânșii”, a spus Igor Dodon.

 

In this article