CRIZĂ de combustibil în țară. Una dintre cele mai mari rețele de benzinării vinde cel mult 10 l de benzină și motorină

Se pare că în Republica Moldova a izbucnit o nouă criză petrolieră. Cel puțin așa indică informațiile comunicate de compania petrolieră – BEMOL (compania ce a sponsorizat campania...

Se pare că în Republica Moldova a izbucnit o nouă criză petrolieră. Cel puțin așa indică informațiile comunicate de compania petrolieră – BEMOL (compania ce a sponsorizat campania electorală a Maiei Sandu), care începând cu ziua de astăzi, nu vinde mai mult de 10l de combustibil per vehicul.

Motivul provocării unui deficit de combustibil ar fi noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți, care ar fi în detrimentul agenților economici, astfel făcând practic imposibil livrarea combustibilului pe teritoriul Republicii Moldova.

Noua metodologie ANRE a intrat în vigoare la începutul lunii iulie şi a dat deja peste cap piaţa carburanţilor din Moldova, aruncând-o într-o serie de procese mult prea complexe pentru a putea rezista mult timp în forma asta. 

Chiar ANRE a recunoscut că a elaborat noua metodologie în grabă, fără a lua în calcul toate aspectele, iar acum companiile petroliere sunt impuse la plafonări şi previziuni aproape imposibile de preţuri de vânzare pentru fiecare partidă importată.

În același timp, ANRE menționa cu câteva zile în urmă că nu vede amenințări privind lipsa carburanților în Moldova și că volumul de produse petroliere importate în Moldova „se încadrează în limitele normale şi nu prezintă semne de risc”.

„Cantităţile totale de produse petroliere aflate în stocuri sunt suficiente pentru a acoperi integral necesarul tuturor categoriilor de consumatori” mai specificase agenţia.

Contactați telefonic de redacția Sinteza, reprezentanții companiei BEMOL ne-au comunicat că la momentul de față, rețeaua întâmpină mai multe probleme în legătură cu livrarea carburanților, anume din acest motiv, combustibilul este vândut doar la cantitatea de 10l per vehicul.

În același timp, reprezentanții companiei au accentuat că nu pot spune exact, când se va restabili situația cu criza petrolieră, însă aceasta ar putea dura chiar câteva săptămâni.

Sinteza.ORG amintește că, recent, reprezentanții companiei petroliere Bemol, nu au exclus că după introducerea noii metodologii de calcul a prețurilor la combustibil în Moldova, va fi obligată să-și suspende activitatea. Bemol consideră că alți jucători de pe piața petrolieră pot face același lucru, iar acest fapt ar putea duce la o lipsă de benzină și motorină în țară.

Totodată, menționăm că după ce președintele țării Maia Sandu a promulgat legea cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor pentru combustibil, compania BEMOL și-a anunțat clienții că exclude reducerea acordată în baza cardurilor speciale, iar aceasta înseamnă majorarea prețului pentru benzină și motorină cu încă aproximativ 5%.

In this article