Coreea de Nord și Coreea de Sud și-au ridicat avioanele de luptă la graniță

Armata sud-coreeană a transmis că a desfășurat avioane de luptă, după ce a detectat aproape 180 de aeronave de război nord-coreene ce au zburat vineri peste 4 ore...

Armata sud-coreeană a transmis că a desfășurat avioane de luptă, după ce a detectat aproape 180 de aeronave de război nord-coreene ce au zburat vineri peste 4 ore la nord de granița militară, transmite Reuters.

Avioanele nord-coreene au zburat la nord de așa-numita linie de măsură tactică, trasată la 20 de kilometri nord de Linia de Demarcație Militară, arată într-un comunicat armata Coreei de Sud.

Coreea de sud a ridicat, ca răspuns, 80 de aeronave, inclusiv aparate de luptă invizibile F-35A. Aproape 240 de aeronave care participă în exercițiile aeriene Vigilant Storm alături de SUA au continuat exercițiile, spune armata.

10 avioane de luptă nord-coreene au făcut manevre similare luna trecută, făcând Coreea de Sud de asemenea să lanseze aeronave de război.
Tensiuni în creștere între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Phenianul a tras 80 de focuri de artilerie aproape de frontiera maritimă Coreea de Nord a tras în jur de 80 focuri de artilerie peste noapte într-o zonă de frontieră maritimă, a informat vineri Coreea de Sud, în timp ce miniştrii apărării american şi sud-coreean au promis că vor da dovadă de hotărâre în faţa lansărilor de rachete efectuate de regimul nord-coreean, informează Reuters.

Coreea de Nord a tras mai multe rachete în mare joi, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a cărei lansare a fost ratată, determinând Statele Unite şi Coreea de Sud să extindă exerciţiile militare aeriene care au stârnit nemulţumirea regimului nord-coreean.

Armata sud-coreeană a informat că a detectat peste 80 de focuri de artilerie trase în mare începând cu puţin înainte de miezul nopţii de joi de către Coreea de Nord, susţinând că aceasta reprezintă o încălcare a unui acord intercoreean din 2018.

Ministerul apărării din Coreea de Sud a transmis Phenianului o comunicare de avertizare pe acest subiect, transmite Agerpres.

La Washington, secretarul american al apărării Lloyd Austin şi ministrul sud-coreean al apărării Lee Jong-Sup s-au angajat să identifice noi măsuri pentru a demonstra „determinarea şi capabilităţile alianţei” în urma provocărilor nord-coreene repetate, conform unei declaraţii comune. Tensiunile sunt în creştere pe măsură ce Coreea de Nord a efectuat un număr record de lansări de rachete în acest an.

Numai miercuri au fost cel puţin 23. Coreea de Sud şi Statele Unite susţin că regimul de la Phenian a finalizat pregătirile tehnice pentru a testa un dispozitiv nuclear în orice moment, în ceea ce ar putea fi primul său test nuclear din 2017.

Între timp, Coreea de Nord condamnă manevrele militare aliate. Joi, Pak Jong Chon, secretarul Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord a declarat că Washingtonul şi Seulul au luat o decizie foarte periculoasă prelungindu-şi exerciţiile militare, o presiune care riscă să determine o ieşire de sub control a situaţiei.

„Statele Unite şi Coreea de Sud vor descoperi că au făcut o greşeală teribilă asupra căreia nu pot reveni”, a avertizat Pak. Conform unor surse diplomatice, SUA au solicitat organizarea unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate al ONU vineri cu privire la Coreea de Nord, cerere susţinută de Marea Britanie, Franţa, Albania, Irlanda şi Norvegia.

In this article