”Copiii pentru Pace”, o expoziție inedită la Primăria Chișinău

Peste 1000 de desene și picturi ale copiilor din școlile Capitalei sunt expuse de astăzi în incinta Primăria Chișinău în cadrul unei expoziții inedite ”Copiii pentru Pace”. Evenimentul...

Peste 1000 de desene și picturi ale copiilor din școlile Capitalei sunt expuse de astăzi în incinta Primăria Chișinău în cadrul unei expoziții inedite ”Copiii pentru Pace”. Evenimentul este organizat în contextul unui an de la începutul războiului în Ucraina, iar printre lucrările expuse sunt și cele ale copiilor aflați în centrele de plasament pentru refugiați din mun. Chișinău.

”Vrem să trăim în pace acasă și să fie pace şi în toată lumea. În clădirea Primăriei Chișinău acest mesaj este descris prin imaginile pictate, dar și compozițiile create de cei peste 1000 de copii din toate instituțiile educaționale municipale. La expoziție avem şi mai multe poze făcute în acea perioadă, realizate în cele 45 de centre create la prima etapă de Primăria Chișinău. Este un mesaj pentru toată lumea. Noi ne dorim ca toți copiii să crească în pace, alături de părinți și bunici într-un mediu liniștit. Unele tablouri pictate ne sensibilizează până la lacrimi prin realitatea dură. Din păcate, de un an de zile mulți copii din Ucraina trăiesc în condiții de război, în subsoluri, unii au fost nevoiți să fugă din calea războiului, alții au rămas fără cei apropiați, iar mulţi micuţi cu părere de rău, au decedat”, se arată în mesajul edilului Ion Ceban.

De la începutul războiului, în Republica Moldova au ajuns peste 680 de mii de refugiați, cea mai mare cifră pe cap de locuitor. Aproape jumătate de milion au fost copii, iar zeci de mii se regăsesc și acum în țară, în special în municipiul Chișinău.

”Cea mai mare presiune a fost în Chișinău, acolo unde ajungeau și ajung cei mai mulți refugiați. Până acum, peste 16 000 de persoane au fost plasate în centrele municipale. De asemenea, prin intermediul Centrului Patria Lukoil au fost oferite peste 100 de mii de pachete cu ajutor umanitar și produse alimentare. Până acum, 1500 de elevi refugiați au fost înscriși în școlile din municipiul Chișinău, iar 800 de copii – în grădinițe. Peste 2200 de tineri ucraineni beneficiază de programele Centrului Municipal de Tineret Chișinău”, a mai declarat Ion Ceban.

Amintim că, pe lângă mulți copii care au realizat lucrările, la eveniment au venit și aproximativ 100 de invitați, printre care reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai organizațiilor internaționale, ai mediului academic, ai companiilor și ai asociațiilor care au susținut eforturile Primăriei Chișinău în acordarea ajutorului pentru refugiații din Ucraina.

In this article