VIDEO// Constantin Starîș a pus o întrebare președintelui rus, Vladimir Putin, despre contribuția pe care Moldova o poate aduce la viitorul Europei

Deputatul comunist din Republica Moldova, Constantin Starîş, a participat la întâlnirea Clubului de Discuții Valdai, desfășurată la Soci, și a adresat o întrebare președintelui rus, Vladimir Putin, referitoare...

Deputatul comunist din Republica Moldova, Constantin Starîş, a participat la întâlnirea Clubului de Discuții Valdai, desfășurată la Soci, și a adresat o întrebare președintelui rus, Vladimir Putin, referitoare la rolul pe care Moldova îl poate juca în viitorul Europei după încheierea conflictului din Ucraina și redefinirea relațiilor dintre Rusia și Occident.

În discuția sa cu Putin, Starîş a exprimat dorința ca Moldova să fie implicată în procesul de reconfigurare a relațiilor europene și a întrebat ce loc și rol poate avea țara sa în această viitoare structură.

Răspunsul lui Putin și critica la adresa guvernului moldovean

Vladimir Putin a răspuns că depinde de poporul Moldovei și de alegerea pe care o va face în privința viitorului său. El a subliniat că dacă populația Moldovei optează pentru o cale care implică cedarea unei părți semnificative a suveranității în favoarea altor țări și intereselor acestora, țara va ocupa un anumit rol, dar nu va fi văzută sau auzită.

Pe de altă parte, dacă Moldova va opta pentru păstrarea suveranității, demnității naționale și tradițiilor sale, Rusia se va strădui să asigure că toate țările vor avea o voce egală. Putin a menționat că nu știe exact cum va funcționa totul, dar aceasta este poziția Rusiei și va face eforturi pentru a o susține.

În timpul întâlnirii, Putin a reiterat critica la adresa guvernului prooccidental de la Chișinău, sugerând că acesta urmărește să cedeze suveranitatea în favoarea altor țări și să subjuge poporul. El a subliniat că Rusia își dorește să păstreze relații bune cu Moldova, dar că depinde în cele din urmă de alegerea făcută de poporul moldovean.

Istoricul întrebărilor de la Valdai ale lui Starîş și reacția din Parlamentul Moldovei

Deputatul comunist Constantin Starîş a mai participat la Clubul de Discuții Valdai și în anii precedenți, adresând întrebări lui Putin. Anul trecut, el a întrebat dacă este posibil să fie creat „un singur spațiu economic, umanitar, cultural, care să se întindă de la Lisabona până la Vladivostok”. În acel context, Igor Chiriac, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, l-a criticat pe Starîş și i-a oferit „doi arginți”, acuzându-l că s-a vândut și că a manifestat loialitate față de Rusia.

Starîş a răspuns acuzațiilor afirmând că a susținut interesele poporului său și că a luptat pentru asigurarea necesităților esențiale ale acestuia. El a menționat că a luptat pentru ca poporul său să nu rămână fără gaze naturale și energie electrică, caracterizând acuzațiile de trădare ca fiind neadevărate.

Sursa video: Moldova

In this article