Conducerea Primăriei Chișinău depune flori la bustul poetului Grigore Vieru

Marele poet Grigore Vieru, care astăzi ar fi împlinit 88 de ani, este omagiat în toată țara, inclusiv în municipiul Chișinău. Evenimentele de comemorare din Capitală au început...

Marele poet Grigore Vieru, care astăzi ar fi împlinit 88 de ani, este omagiat în toată țara, inclusiv în municipiul Chișinău. Evenimentele de comemorare din Capitală au început cu depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare”. La depuneri a venit primarul Chișinăului, Ion Ceban, însoțit de viceprimari, pretori și șefi de direcții.

”Grigore Vieru este unul dintre cei mai mari poeți care a scris despre mamă, copilărie, despre multe alte lucruri care trebuie studiate permanent în școli, dar și pe parcursul vieții. A fost un om extraordinar, de o valență rară, un om cu literă mare”, a declarat Ion Ceban în fața bustului poetului.

Totodată, edilul regretă că din cauza birocrației este tergiversat proiectul de deschidere a Muzeului ”Grigore Vieru”.

”Avem o restanță mare, sper că noul Guvern să ne ajute. Este vorba despre lansarea Muzeului ”Grigore Vieru”, pentru care avem un parteneriat frumos cu partea română. Proiectul deocamdată nu poate fi realizat, deoarece nu toate instituțiile au prezentat actele necesare. Avem proiectul făcut. Problema era de delimitări de proprietate. Avem foarte multe cazuri când un edificiu aparține Primăriei, iar terenul aparține Guvernului și invers. Este aceeași situație și aici. Avem proiect, avem bani, avem tot, dar, se pare, nu este suficientă voință. Sper că Ministerul Educației și Culturii, noua componență a Guvernului, ne va ajuta să soluționăm problema cât mai rapid”, a precizat Ion Ceban.

Poetul Grigore Vieru s-a născut în 14 februarie 1935 în satul Pererâta, actualul raion Briceni. La 22 de ani a debutat cu o plachetă de versuri pentru copii, iar ulterior a dat viață cunoscutului abecedar ”Albinuța”. Poetul a fost premiat și cu cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. De asemenea, poeziile lui Grigore Vieru, despre dragostea de neam și limbă, au inspirat zeci de artişti de la noi din ţară, care au pus pe note versurile sale. Marele poet a murit în 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier. Zeci de mii de oameni au participat la înmormântarea considerată cea mai de amploare după funeraliile cuplului Doina și Ion Aldea Teodorovici.

In this article