Condamnat la 10 ani de închisoare, pentru că și-a înșelat propriul prieten

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un bărbat originar din Chișinău, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de...

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un bărbat originar din Chișinău, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și altor bunuri materiale, pe un termen de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă în proporții deosebit de mari (190 alin. (5) din Codul penal).
Mai exact, inculpatul a fost învinuit de către procurori, în baza probatoriului administrat că, în septembrie 2009, aflându-se în sectorul Buiucani al capitalei, prin înșelăciune și abuz de încredere, sub pretextul importării unui cap-tractor din Germania în Republica Moldova, a cerut și primit de la partea vătămată, care era un prieten de al său, bani în sumă totală de 50 000 euro, echivalentul a 837 415 lei, pe care i-a însușit în scopuri personale, nerealizând obligațiunea pentru care i-au fost transmiși.
Precizăm că, la etapa de urmărire penală inculpatul a pledat nevinovat. În ședința de judecată acesta nu s-a prezentat, eschivându-se, motiv pentru care a fost anunțat în căutare, respectiv judecata s-a realizat în lipsa inculpatului, însă cu participarea avocatului acestuia.
Menționăm că, la pronunțarea sentinței de condamnare, instanța de judecată a admis integral acțiunea civilă înaintată de către partea vătămată.
În acest sens, s-a dispus încasarea de la inculpat în contul părții vătămate a sumei de 50 000 euro și a dobânzii de întârziere în mărime de 78 573 lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile.
Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
In this article