Condamnat cu suspendarea parțială a executării pedepsei, pentru faptul că fiind la volan, în stare de ebrietate, a comis un accident rutier și a provocat decesul pasagerului

La data de 10 iulie 2023, de către Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, a fost pronunțată sentința de condamnare a unui bărbat de 29 de ani pentru comiterea infracțiunii...

La data de 10 iulie 2023, de către Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, a fost pronunțată sentința de condamnare a unui bărbat de 29 de ani pentru comiterea infracțiunii de încălcare a regulilor de securitate a circulației de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare care a provocat din imprudență decesul unei persoane, săvârșită în stare de ebrietate (art. 264 alin. (4) din Codul penal), stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani, cu executarea acesteia în penitenciar de tip deschis.

Instanța a mai stabilit că în temeiul art. 90/1 alin. (1) din Codul penal, prima parte a pedepsei – 2 ani închisoare, se va executa în penitenciar, iar restul pedepsei de 2  ani de închisoare se va suspenda condiţionat pe o perioadă de probaţiune de 2  ani, cu obligarea condamnatului să nu-şi schimbe domiciliul şi/sau reşedinţa fără consimţământul organului competent.

Procurorii vor ataca sentinţa cu apel în partea ce ţine de aplicarea prevederilor art. 90/1 din Codul penal.

 Potrivit învinuirii, într-o noapte a lunii aprilie 2023, inculpatul, aflându-se pe o stradă din orașul Glodeni, fără a deţine permis de conducere pentru categoria de autovehicul pe care o conducea, a urcat la volan în stare de ebrietate alcoolică, având un pasager pe bancheta din faţă şi altul pe bancheta din spate. În timpul deplasării, inculpatul nu a ţinut seama de împrejurări, nu a apreciat corect situaţia reală pe drum, nu a ţinut cont de totalitatea factorilor ce caracterizează condițiile rutiere, precum condițiile climaterice defavorabile ce ar putea influenta aderența pneurilor şi carosabilului, neglijând obligația de a conduce vehiculul în limita de viteză stabilită, în timpul deplasării sale în condiţii de precipitaţii abundente, a condus printr-o baltă, formată din acumulări de precipitaţii din cauza cărui fapt a derapat de pe carosabil pe acostament, în rezultat tamponându-se cu partea frontal-stânga a automobilului într-un copac, după care, a fost proiectat într-un alt copac şi într-un pilon de electricitate. În rezultat, pasagerul de pe bancheta din spate a suferit traumatisme, iar pasagerul din față a decedat pe loc.

Potrivit examinării medicale efectuate în privința inculpatului a fost stabilită concentrația de alcool în sânge de 1,55 g/1, ceea ce în conformitate cu prevederile Codului penal reprezintă stare de ebrietate cu grad avansat.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

In this article