Comunitatea internațională, chemată să ia atitudine față de plasarea repetată în arest a Marinei Tauber și să nu mai tolereze abuzurile guvernării PAS

Republica Moldova este un stat capturat, iar justiția și poliția acționează exclusiv în interesul politic al guvernării PAS. Acest lucru îl confirmă decizia de a o plasa din...

Republica Moldova este un stat capturat, iar justiția și poliția acționează exclusiv în interesul politic al guvernării PAS. Acest lucru îl confirmă decizia de a o plasa din nou în arest la domiciliu pe deputata Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, la doar o săptămână de la eliberarea sa sub control judiciar. De această opinie sunt reprezentanții formațiunii conduse de Ilan Șor, dar și reprezentanții altor partide, care s-au alăturat, între timp, acțiunilor de protest din capitală.

În cadrul unei conferințe de presă, organizată în fața sediului Procuraturii Generale, acolo unde protestatarii au amenajat un orășel de corturi, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a menționat că actuala guvernare a uzurpat puterea de stat și o exercită în nume propriu.

„Actuala guvernare vrea să ne închidă gura prin arestări nejustificate, prin intimidări, prin provocări ordinare atitudinea față de unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției, Marina Tauber. Ei (guvernanții – n.n.) au înțeles că prezența ei în Chișinău coagulează și mai mult lumea, iar prezența masivă la ultimul miting demonstrează acest lucru”, a spus Dinu Țurcanu.

La rândul său, primarul municipiului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că guvernarea PAS, în loc să rezolve problemele cu care se confruntă cetățenii, a ales să le închidă gura celor care o critică.

„Noi încă în vară spuneam că vom ajunge la o triplare a prețurilor, că vom avea deconectări de la curentul electric. Iată că am ajuns în ziua când țara riscă să ajungă în beznă, când riscăm să fim deconectați de la rețeaua de gaze naturale. În loc să rezolve aceste probleme, eu au băgat-o din nou pe Marina Tauber în arest. Avem încă cinci colegi care sunt astăzi în detenție, avem peste 20 de președinți de organizații teritoriale, care la fel sunt plasați în arest. Această guvernare crede că în așa mod putem fi intimidați”, a declarat primarul municipiului Orhei.

Cu un mesaj de solidaritate cu Marina Tauber, dar și alți activiști ai Partidului „ȘOR”, persecutați de puterea Maiei Sandu, a venit și deputatul PCRM Diana Caraman.

„În perioada electorală, PAS ne promitea justiție independentă și ce vedem astăzi? Exact contrariul. Vedem cum Republica Moldova se transformă nu doar într-un stat polițienesc, ci și o țară în care cele mai multe dosare penale au caracter politic. Asta vedem nu doar noi, dar și organizațiile internaționale pentru drepturile omului recunosc acest lucru. Guvernarea consideră că, decât să rezolve problemele grave cu care se confruntă țara, mai comod e să le închidă gurile celor care îi critică”, a spus Diana Caraman.

De asemenea, Iurie Cuznețov, unul dintre organizatorii acțiunilor de stradă a adresat un mesaj în limba engleză, pentru a atrage atenția comunității internaționale asupra abuzurilor pe care le comite actuala putere de la Chișinău.

„Partidul „ȘOR” vine cu un apel repetat către misiunile diplomatice și organizațiile internaționale, a căror menire este să monitorizeze modul în care Republica Moldova își îndeplinește angajamentele asumate în fața partenerilor străini, dar și să apere Drepturile Omului și principiile de bază ale Democrației, să ia o atitudine fermă în acest caz și să nu mai tolereze aceste ilegalități extrem de grave. Dacă și de această dată va lipsi o reacție fermă din partea lor, încrederea cetățenilor Republicii Moldova față de corectitudinea și buna intenție a partenerilor străini va fi afectată profund”, a declarat Iurie Cuznețov.

În semn de protest față de acțiunile guvernării, participanții la acțiune au decis să instaleze noi corturi în fața Procuraturii Generale, însă au fost împiedicați de poliție. Asta a înfuriat mulțimea, care a acuzat forțele de ordine de complicitate cu puterea uzurpatoare. 

„Atragem încă o dată atenția comunității internaționale să renunțe la politica dublelor standarde. Atunci când reprezentanții actualei guvernări se afla în opoziție, aveau dreptul să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale, aveau dreptul să urce cu tractoarele pe scările Parlamentului, să distrugă centrul capitalei și să-și bată joc de ordinea publică. Noi, în raport cu acțiunile lor, suntem un model de comportament civilizat”, a declarat Dinu Țurcanu.

In this article