Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova a adoptat o Declarație comună

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova solicită instituțiilor UE să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova îndată ce țara noastră îndeplinește cele nouă recomandări înaintate în...

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova solicită instituțiilor UE să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova îndată ce țara noastră îndeplinește cele nouă recomandări înaintate în Avizul Comisiei Europene. Recomandarea se conține în Declarația finală a celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de asociere UE – Moldova.

În document se solicită Comisiei Europene să comunice Republicii Moldova, în timp util, condițiile suplimentare necesare procesului de aderare și să asiste țara noastră în pregătirea unei strategii cuprinzătoare de preaderare. De asemenea, parlamentarii cer instituțiilor europene să asigure sprijin financiar rapid și suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare a Republicii Moldova și pentru gestionarea crizei energetice din Moldova. În context, se solicită Comisiei Europene să ofere Republicii Moldova, cât mai curând posibil, acces la Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA III).

Documentul adoptat salută solidaritatea și sprijinul continuu oferit de către autoritățile moldovenești refugiaților ucraineni și accentuează rolul cheie pe care l-a avut până acum Republica Moldova pentru siguranța și stabilitatea Uniunii Europene. Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova invită UE să sprijine țara noastră în modernizarea capacităților de apărare și în consolidarea securității, stabilității și rezilienței naționale, având în vedere provocările de securitate cu care se confruntă.

Comitetul Parlamentar de Asociere salută progresele investigațiilor în câteva dosare anticorupție răsunătoare, precum și eforturile continue ale Moldovei în domeniul justiției și al luptei cu corupția. În același timp, „observă cu satisfacție că Parlamentul ales și-a arătat voința și abilitatea de a susține programul ambițios de reforme al Guvernului moldovean, adoptând rapid o serie de acte legislative în scopul de a reforma ramura judecătorească, a combate corupția, a digitaliza economia și a ridica pensiile minime”.

Parlamentarii mai cer încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming, precum și liberalizarea totală a comerțului și transportului din Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică europeană.

Ieri, Parlamentul a găzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova. Sesiunea a fost coprezidată de vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi și europarlamentarul Siegfried Mureșan, Președintele Delegației UE la CPA UE-Moldova. Reuniunea a fost prima de la acordarea statutului de țară candidată UE Republicii Moldova în iunie. Comitetul Parlamentar de Asociere reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova. Din el fac parte membri numiți atât de de Parlamentul Republicii Moldova, cât și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, alternativ la Chișinău și Bruxelles.

In this article