Comisia parlamentară de anchetă va prezenta în Parlament detalii incendiare despre cazul răpirii, a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus

Comisia parlamentară de anchetă va prezenta în Parlament detalii incendiare despre cazul răpirii, la Chișinău, a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Informația a fost prezentată, la un post local...

Comisia parlamentară de anchetă va prezenta în Parlament detalii incendiare despre cazul răpirii, la Chișinău, a ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Informația a fost prezentată, la un post local de televiziune, de liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță.

Deputatul a mai declarat că planul răpirii lui Ceaus a fost discutat de Maia Sandu cu omologul său ucrainean, încă în ianuarie, în cadrul vizitei acesteia la Kiev.     

”Prima vizită a Maiei Sandu în calitate de președinte a fost în Ucraina și cred că acolo nu s-a discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două țări, dar despre planul răpirii lui Ceaus, deoarece ambii sunt ucenicii unuia și aceluiași actor politic internațional”, a spus parlamentarul.

Cât privește adresarea video a ex-judecătorului publicată în această săptămână, Furculiță susține ipoteza soției și a avocatului acestuia, potrivit căreia Ceaus a făcut declarațiile sub presiune. Totodată, socialistul afirmă că acest mesaj a fost lansat acum pentru a nu pune într-o lumină proastă PAS în ajunul campaniei electorale.

”Dacă el este în libertate, care este problema să fie lăsat să se întâlnească cu familia? (…) cred că, mesajul video publicat în ajun a fost pentru a calma puțin spiritele și ca să nu creeze incomodități partidelor de dreapta din Moldova în campania electorală. Cred că, în timpul apropiat, comisia de anchetă va face declarații incendiare despre acest caz”, a menționat deputatul. 

Amintim, președintele Comisiei parlamentare de anchetă, Vasile Năstase, a declarat că răpirea ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus este un atentat direct la securitatea națională a Republicii Moldova. Parlamentarul a menționat că ancheta va investiga dacă comandoul  străin care a participat la răpirea acestuia a fost asistat pe teritoriul Republicii Moldova de anumite instituții ale statului. De asemenea, comisia a stabilit că Președinția deține unele detalii foarte importante pe acest caz.

Amintim, ex-judecătorul ucrainean, Nicolae Ceaus, a fost răpit din centrul Chișinăului, în data de 3 aprilie. Acesta a fost transportat ilegal în Ucraina cu o mașină cu numere diplomatice, care îi aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

In this article