Comisia Europeană oferă Moldovei un împrumut de 50 de milioane de euro

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro în condiții favorabile, se arată într-un comunicat. O altă sumă de 22,5 milioane de euro...

Comisia Europeană oferă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro în condiții favorabile, se arată într-un comunicat. O altă sumă de 22,5 milioane de euro sunt oferite sub formă de grant.

„Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să-și acopere o parte din nevoile sale de finanțare pentru 2024 și să sprijine stabilitatea macroeconomică, permițând în același timp reforme ulterioare. Economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022. Cu toate acestea, rămâne afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări serioase de securitate energetică”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Aceasta este cea de-a patra tranșă din cadrul asistenței macro-financiare în curs de desfășurare pentru Republica Moldova și vine după ce Comisia a concluzionat că țara noastră a îndeplinit condițiile de politică convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăți.

„Mai precis, Moldova a îmbunătățit guvernanța sectorului public și a consolidat independența Băncii Naționale a Moldovei. Moldova a consolidat, de asemenea, statul de drept, adoptând o lege privind evaluarea extraordinară (adică verificarea completă) a judecătorilor. De asemenea, s-au înregistrat progrese în combaterea corupției printr-o mai bună colaborare între agențiile anticorupție și cele de aplicare a legii. Țara a luat, de asemenea, măsuri pentru a sprijini energia regenerabilă și și-a reformat Codul Vamal, care este acum pe deplin aliniat la Codul Vamal al Uniunii. Mai mult, Moldova a adoptat o Strategie Națională de Dezvoltare Economică, oferind o viziune ambițioasă pentru a-și conduce politicile economice până în 2030”, se mai menționează în comunicat.

De menționat că asistența macro-financiară face parte din efortul mai larg al UE de a sprijini Republica Moldova în urma multiplelor provocări din ultimii ani. De asemenea, va ajuta țara să avanseze pe calea sa europeană. Asistența UE însumează până la 295 de milioane de euro.

In this article