Comisia de la Veneția salută modificările adoptate de Parlamentul de la Chișinău la Legea cu privire la Consiliul Superios al Magistraturii

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei salută modificările adoptate...

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei salută modificările adoptate de Parlamentul de la Chișinău la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Într-o opinie comună, adoptată în cadrul sesiunii plenare din 18-19 iunie, Comisia de la Veneția și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei își reiterează evaluarea pozitivă anterioară a proiectelor de modificări ale Constituției Republicii Moldova, ”care ar putea îmbunătăți independența, responsabilitatea și eficiența sistemului judiciar”.

Potrivit experților Comisiei de la Veneția, proiectele de modificări revizuite de Parlamentul de la Chișinău respectă, în mare măsură, recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneția și DGI privind componența CSM și metoda de alegere a membrilor laici. Cele două instituții europene salută și faptul că modificările revizuite indică numărul exact de membri CSM la nivel constituțional. Cu excepția celor 3 membri „din oficiu”, CSM va fi format din 12 membri, jumătate din care vor fi judecători aleși de colegii lor de la toate nivelurile instanțelor, ceea ce este în conformitate cu standardele internaționale.

De asemenea, Comisia de la Veneția salută faptul că proiectele de dispoziții revizuite prevăd necesitatea unei majorități calificate a parlamentarilor (trei cincimi) pentru alegerea membrilor laici. Comisia recomandă ca, odată cu intrarea în vigoare a acestor modificări, componența laică a CSM să fie reînnoită în conformitate cu noile prevederi ale legii. În același timp, cele două autorități europene susțin că nu au niciun motiv să se îndoiască de calificarea profesională a membrilor laici desemnați în martie 2020.

In this article