Comentator politic: Cavcaliuc a devenit ținta unor atacuri “не по детски”

În ultimele două săptămâni, unii actori politici și-au scos bombardierele în prima linie, iar toate tunurile sunt îndreptate în direcția lui Gheorghe Cavcaliuc și Partidul PACE. Concluzia aparține...

În ultimele două săptămâni, unii actori politici și-au scos bombardierele în prima linie, iar toate tunurile sunt îndreptate în direcția lui Gheorghe Cavcaliuc și Partidul PACE. Concluzia aparține analistului politic Maxim Braila expusă într-un editorial pentru Politics.MD. Comentatorul politic spune că aceste atacuri nu sunt caracteristice marilor partide, decât dacă nu-i ceva la mijloc.

Candidat cu “zero” șanse la parlamentare atacat “не по детски” în acest scrutin electoral și ale cărui afirmații nu au nici o “bază” cum este afirmat în societate, a devenit ținta unor atacuri care nu sunt caracteristice nici candidaților cu șanse reale de accedere în viitorul legislativ. Cavcaliuc, președintele unui partid care nu acumulează nici  1 % la alegeri reieșind din informațiile ultimilor sondaje, este persecutat precum ar fi un lider de talie parlamentară. (Or așa și este?!). Pentru mine spre exemplu, este straniu atunci cînd acestui lider de partid îi este acordată toată atenția, inclusiv din rândurile altor exponenți politici, care îl vizează practic în toate discursurile sale. Și aici putem să trecem în revistă expunerile lui Renato Usatîi și altor membri-fruntași ale acestui bloc uni-personal, care maxim peste o zi vin cu afirmații, replici, răspunsuri, atacuri la adresa liderului PACE, expunerile lui Costiuc în toate dezbaterile electorale, precum și a altor oponenți de drepta etc”.

Maxim Braila presupune că Gheorge Cavcaliuc și formațiunea sa ar fi reușit ceva mai mult imposibil decât posibil și anume –  atragerea și mobilizarea unei părți din fostul electorat PDM de orientare centru-dreapta.

Amintim că după ce Gheorghe Cavcaliuc a declarat că un candidat de pe lista unui partid aflat în cursa electorală a fi fost prins cu droguri pe Aerorportul Chișinău, jurnalista Nata Albot a anunțat că se retrage din cursa electorală. Ulterior, un alt candidat PAS s-a retras de pe lista formațiunii. Este vorba despre Alexandru Catan, despre care presa a scris că ar fi implicat în contrabandă cu alcool în proporții mari. De asemenea, Cavcaliuc a făcut dezvăluiri și despre un fost deputat care s-a retras din cursa electorală și un complice al acestuia din Guvern, că ar fi implicați în contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari.

Dezvăluirile lui Cavcaliuc nu se opresc aici. Acesta a mai vorbit și despre candidatul PAS, Boris Marcoci, și gruparea de aleși locali a lui Renato Usatîi, care au pus la cale o schemă criminală de delapidare de fonduri și licitații trucate. Totodată, Gheorghe Cavcaliuc îl acuză pe Renato Usatîi de filajul și spionajul mai multor demnitari de stat.

Toate aceste dezvăluiri s-au soldat cu hărțuieli și intimidări politice. Procuratura raionului Sângerei solicitase consimțământul CEC-ului pentru a-l reține și a-l aduce forțat în fața procurorilor pe Gheorghe Cavcaliuc, în dosarul “Verde de briliant”.

Presiunile la care sunt supuși membrii partidului PACE nu se limitează doar la abuzurile din partea procurorilor. Acum două zile, Gheorghe Cavcaliuc a fost reținut pe aeroportul Șeremetievo din Moscova.

Astăzi, liderul PACE a publicat imagini în care se vede că timp de 10 ore acesta a fost ținut într-o celulă și nu a stat în zona de așteptare a aeroportului Moscova, precum declarau cei de la MAEIE, fără apă și mâncare, iar după 16 ore a fost trimis înapoi în Republica Moldova.

In this article