Combaterea criminalității cibernetice, discutată de ministra de Interne cu oficiali din Spania

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere oficială cu omologul său din Regatul Spaniei, Fernando Grande Marlaska. Oficialii au discutat despre extinderea cooperării pe domeniul afacerilor...

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a avut o întrevedere oficială cu omologul său din Regatul Spaniei, Fernando Grande Marlaska.

Oficialii au discutat despre extinderea cooperării pe domeniul afacerilor interne la nivel atât strategic, cât și operațional, pe paliere precum combaterea criminalității cibernetice, terorismului, traficului de persoane, antidrog, dar și pe segmentul tehnologiilor informaționale.

Totodată, au fost abordate și perspectivele de dezvoltare a Hub-ul UE, având în vedere experiența spaniolă de gestionare a diferitor surse de amenințări în mai multe domenii. În prezent, mandatul afacerilor interne se extinde tot mai mult, în contextul în care trebuie asigurată securitatea atât în țară, cât și în regiune, astfel consolidând centura estică de securitate.

Miniștrii au remarcat posibilitatea semnării unui memorandum de înțelegere dintre instituții, care va sprijini angajamentul MAI în implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În acest sens, ministrul Revenco a invitat Regatul Spaniei să fie țară-mentor pentru sistemul afacerilor interne, astfel încât acesta să fie aliniat mai promt și mai eficient la acquis-ul comunitar și la standardele UE de securitate.

Ministrul Marlaska a asigurat că MAI al Republicii Moldova poate conta pe MAI al Regatului Spaniei și că avem parte de tot suportul din partea partenerilor spanioli.

In this article