Comandantul forţelor aeriene ale Rusiei ar fi fost arestat

Cad primele capete în Rusia, în urma rebeliunii grupării Wagner, din weekendul trecut. Comandantul forţelor aeriene ale Rusiei, generalul Surovikin, ar fi fost arestat şi dus la închisoare,...

Cad primele capete în Rusia, în urma rebeliunii grupării Wagner, din weekendul trecut.

Comandantul forţelor aeriene ale Rusiei, generalul Surovikin, ar fi fost arestat şi dus la închisoare, pentru presupusa implicare a sa alături de Evgheni Prigojin, transmite breakingnews.md cu referire la stirileprotv.ro.

Surovikin ar fi ştiut dinainte că liderul grupării Wagner intenţionează să plece spre Moscova.

În Ucraina, durerea este încă uriaşă după atacul cu rachete de marţi seară, din Kramatorsk, în care şi-au pierdut viaţa 11 persoane şi alte zeci au fost rănite.

La câteva ore de la atacul cu rachete asupra unei cafenele din Kramatorsk, serviciul ucrainean de informații a arestat un localnic, agent al rușilor, care ar fi transmis informații unui comandant aflat de partea cealaltă a frontului.

Suspectul povestește: ”Mi-a cerut să fac poze la cafeneaua “Ria” de lângă hotelul Kramatorsk. După muncă, m-am dus acolo și am filmat cafeneaua unde erau civili, inclusiv copii. Am trimis videoclipul (rușilor) și m-am dus acasă”.

La scurt timp, trei rachete rusești, cel mai probabil Iskander – capabile să poarte și încărcătură nucleară -, au lovit cafeneaua. Printre morți sunt trei copii, inclusiv Ana și Iulia, două gemene în vârstă de 14 ani. Printre răniți se numără și 3 columbieni, între care cunoscutul scriitor Hector Abad, veniți să “transmită poporului ucrainean solidaritatea Americii Latine împotriva barbariei ruse”.

Ca de fiecare dată, rușii spun că ei nu bombardează civili.

Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului: ”Federația Rusă nu atacă infrastructura civilă. Atacurile sunt împotriva țintelor care, într-un fel sau altul, sunt conectate la infrastructură militară”.

Între timp, apar informații noi legate de rebeliunea grupării Wagner, din weekendul trecut. Se pare că șeful forțelor aerospațiale ale Rusiei, generalul Surovikin și adjunctul său, generalul colonel Yudin, au fost arestați și duși la închisoarea Lefortovo din Moscova. Cei doi ar fi acuzați de trădare, pentru că ar fi pus la cale alături de Evgheni Prigojin raidul Wagner asupra Moscovei. De altfel, publicația New York Times scria miercuri că Surovikin ar fi știut de la bun început de planul lui Prigojin – asta, deși în seara cu pricina i-a cerut, într-o declarație publică, să renunțe.

Există informații potrivit cărora și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, ar fi fost ținut în izolare în timpul desfășurării rebeliunii, de Serviciul de Protecție al Kremlinului. Analiștii occidentali sunt de părere că Putin e tot mai izolat la Moscova și știe că Prigojin a avut sprijinul și altor generali ai armatei, altfel nu ar fi parcurs atât de ușor 800 de kilometri în inima Rusiei, fără să încerce nimeni să-l oprească.

Pe de altă parte, Wagner pare că operează în continuare pe teritoriul Rusiei, așa cum a demonstrat un tânăr jurnalist rus care a sunat la un centru de recrutare Wagner din Krasnodar.

Jurnalist: L-am auzit pe Putin spunând că “Wagner” a intrat în ilegalitate, că sunt trădători acolo.

Centru de recrutare: Dacă eram trădători, nu am mai fi rămas în Rusia. Altă întrebare?

Jurnalist: Mai voiam să întreb, se spune că toată lumea (din “Wagner”) trebuie să plece în Belarus și că va mai rămâne nimeni în Krasnodar, e adevărat?

Centru de recrutare: Tot ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat ca să fie mai bine, nu știi tot ceea ce s-a întâmplat, până la urmă.

La Kiev, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Zelenski, Oleksii Danilov, susține că decizia de a retrage coloanele Wagner de la porțile Moscovei nu a venit de la Prigojin. Capitala ar fi căzut în doar câteva ore, spun și alte voci, cu gândul la prezența subțire a forțelor de securitate ruse, în marea lor parte simpli polițiști. Cât despre viitorul grupării Wagner… președintele ucrainean nu pare prea îngrijorat.

Volodimir Zelenski: ”Nu pot spune dacă vor mai fi o amenințare pentru cineva de pe teritoriul Belarusiei, pentru că sunt de părere că acel contingent nu va fi prea mare”.

În tot acest mister lăsat în urmă de revolta grupării Wagner, un lucru e sigur: președintele Putin nu a ieșit deloc bine, iar imaginea lui a avut de suferit și în rândurile elitelor rusești, și în ochii poporului. Liderul de la Kremlin a încercat să mai câștige capital aseară, cu o baie de mulțime în… Daghestan.

In this article