Cod portocaliu de COVID-19, după înregistrarea primului caz în Republica Moldova

Autoritățile au instituit cod portocaliu de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Măsura vine după ce a fost înregistrat primul caz de COVID-19, la o femeie, revenită sâmbătă, 7...

Autoritățile au instituit cod portocaliu de coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova. Măsura vine după ce a fost înregistrat primul caz de COVID-19, la o femeie, revenită sâmbătă, 7 martie, din Italia.

În cadrul ședinței pentru situații excepționale, care a avut loc, în această dimineață, la Guvern, s-a anunțat că femeia, în vârstă de 48 de ani, a fost diagnosticată cu acest virus în Italia, dar a refuzat să urmeze acolo tratamentul și a revenit în Republica Moldova, fără să anunțe autoritățile despre diagnoză. Pacienta este internată în spital și se află sub supravegherea medicilor. Starea de sănătate a acesteia este gravă, dar stabilă. Autoritățile au anunțat că ea suferă și de alte maladii cronice.

Ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat în cadrul ședinței că pasagerii, care se aflau la bordul avionului, în care a sosit pacienta infectată, au fost identificați și au fost anunțați să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile. Aceștia se află sub strictă monitorizare a medicului de familie, dar și a poliției. În cazul dat, ei vor beneficia de concediul plătit.

Prezent la ședință, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră, Igor Pokanevych, a precizat că deocamdată nu sunt motive de a prelungi vacanța elevilor sau de a anula toate manifestațiile în masă. Mai mult, OMS nu recomandă deocamdată să fi anulate rutele aeriene. Totuși, autoritățile au interzis vizitele în armată, pentru a limita contactul.

În încheierea ședinței, premierul Ion Chicu a chemat cetățenii să fie mai responsabili și să urmeze toate recomandările, pentru a evita infectarea cu virusul COVID-19.

 

In this article