Cod Galben de caniculă și pericol de incendiu: Recomandările IGSU

Pe data de 15 iulie 2022, predominant în raioanele centrale și de sud ale țării, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33…+35 ºC. În acest...

Pe data de 15 iulie 2022, predominant în raioanele centrale și de sud ale țării, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33…+35 ºC.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să nu iasă în stradă la orele amiezii, să consume mai multe lichide, să evite eforturile fizice, dar și să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, transmite Știri.md.

Pompierii recomandă persoanelor să se abțină de la utilizarea focului pe suprafețe deschise, în special în preajma lanurilor cu grâne, spații forestiere și locuri de agrement.

Orice scânteie în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă poate duce la producerea incendiilor pe arii extinse.

Totodată, oamenii sunt rugați să-și monitorizeze copiii și să nu le permită scăldatul în locuri neautorizate pentru evitarea riscului de înec.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

RISCURI pe timp de caniculă:

– risc de afectare a stării de sănătate a populaţiei (leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări), îndeosebi a celor din grupele de risc major (copiii, vârstnicii, bolnavii cu afecţiuni cronice, în special cardiace şi respiratorii);

– afectarea capacităţii de muncă;

– veştejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, întreruperea creşterii culturilor agricole.

SE RECOMANDĂ:

– evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 și 18:00;

– purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale;

– consumul zilnic a circa 1,5 – 2 litri de lichide;

– evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice;

– reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

In this article