Coaliția informală Candu-Sandu-Șor NU a votat pentru scoaterea poverii miliardului furat de pe umerii oamenilor

Deputații din grupul lui Candu și din fracțiunile Șor, PAS și PPDA nu au susținut, marți, în Comisia juridică, numiri și imunități proiectul de lege prin care cetățenii...

Deputații din grupul lui Candu și din fracțiunile Șor, PAS și PPDA nu au susținut, marți, în Comisia juridică, numiri și imunități proiectul de lege prin care cetățenii sunt scutiți de plata miliardului furat din sistemul bancar din țară. Pentru avizarea pozitivă a acestui proiect au votat doar deputații din fracțiunea PSRM.

Proiectul nu a primit aviz din cauza abținerii de la procesul de vot a deputaților Denis Ulanov (fracțiunea Șor), Sergiu Sârbu (grupul Candu), Dinu Plângău (fracțiunea PPDA) și Sergiu Litvinenco (fracțiunea PAS).

Astfel, proiectul prin care se propune scutirea cetățenilor de datoria miliardului furat nu a primit aviz de la Comisia juridică, numiri și imunități. Votul a fost de 4 – pentru și 4 – abțineri. Nu au fost prezent în sala de ședințe deputații din fracțiunea PDM.

Amintim, liderul Partidului Șor, Ilan Șor, din care face parte Denis Ulanov, a fost condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate în dosar furtului miliardului din sistemul bancar al Moldovei. Șor, care a fugit din țară, a fost anunțat de autorități în căutare internaționale.  Fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, despre care presa de la Chișinău scrie că, împreună cu Ilan Șor, susține financiar grupul lui Candu, de asemenea, este anunțat în căutare fiind acuzat de organul de urmărire penală de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Guvernul Republicii Moldova a avizat, în ședința de miercuri, 26 februarie, inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Potrivit inițiativei președintelui Igor Dodon, o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este vorba despre achitarea a 50 % din profitul BNM în bugetul de stat, care înseamnă o compensare a cheltuielilor bugetului pentru deservirea valorilor mobiliare de stat emise pentru a garanta creditele aferente furtului miliardului.

Potrivit calculelor, în acest an, cetățenii vor fi scutiți de plata a 215-225 de milioane de lei din această datorie. În total, de pe spatele cetățenilor vor fi scoși în jur de 6 miliarde de lei.

In this article