Numărul infracțiunilor, depistate și documentate de Centrul Național Anticorupție (CNA) în primele șase luni ale anului, a crescut cu 40% față de perioada similară a anului trecut.
Potrivit raportului CNA, s-au majorat considerabil cazurile de trafic de influență (cu peste 90%), fals în acte publice (cu 67%), iar numărul infracțiunilor de corupere activă și delapidare a averii străine s-a triplat.
Pe parcursul celor șase luni, CNA a depistat în total 391 de infracțiuni. Dintre acestea, 365 sunt infracțiuni de corupție sau conexe corupției, ceea ce reprezintă o creștere cu 52 la sută față de perioada similară a anului 2023.
„Mai exact, din numărul de infracțiuni care au înregistrat creștere în perioada de referință, 77 de cazuri se referă la traficul de influență (40 de cazuri în 2023), coruperea activă – 102 (34 în 2023), coruperea electorală – 6 (0 în 2023), delapidarea averii străine -11 (4 în 2023), luarea de mită – 8 (1 în 2023) și fals în acte publice – 7 (5 în 2023). De cealaltă parte, a scăzut numărul de cazuri depistate pe următoarele categorii: escrocherii – de 10 ori, exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu – cu 40 la sută”, comunică CNA.
În raport se mai notează că numărul infracțiunilor deosebit de grave a crescut 57%, iar cele grave – cu 73%. Cele mai multe infracțiuni au fost depistate în municipiul Chișinău – 166, ceea ce reprezintă o creștere de două ori față de perioada similară a anului trecut.
În perioada de referință, 61 de persoane au fost reținute, iar ulterior, 52 dintre acestea, au fost arestate. Prejudiciul total stabilit pe cauzele penale din procedură este de circa 21 de milioane de lei, dintre care 190.000 de lei au fost restituite benevol la etapa urmăririi penale.
„În cadrul ședinței de bilanț, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a anunțat sechestre aplicate pe bunuri și active provenite din infracțiuni în valoare de 1 miliard 232 de milioane de lei și depunerea a 62 de milioane de lei, în diferită valută, pe conturile trezoreriale ale CNA. Printre activele sechestrate se numără bunuri imobile, criptomonedă, autoturisme, capitaluri sociale, numerar, construcții, terenuri agricole și pentru construcții”, mai comunică CNA.