Cine beneficiază de contraceptive moderne în Moldova

Contraceptivele sunt o sperietoare pentru majoritatea cuplurilor din Republica Moldova. Miturile și părerea comunității sunt principalele surse de documentare, iar contactul sexual întrerupt este cea mai utilizată metodă...

Contraceptivele sunt o sperietoare pentru majoritatea cuplurilor din Republica Moldova. Miturile și părerea comunității sunt principalele surse de documentare, iar contactul sexual întrerupt este cea mai utilizată metodă de a preveni sarcinile nedorite. Unele femei folosesc spălături interne și consideră că igiena organelor genitale imediat după contactul sexual poate preveni sarcina, iar altele au auzit că biluțele de unt, introducerea în vagin a feliilor de lămâie sau a cățeilor de usturoi le pot ajuta.

Moldovenii se tem să abordeze cu medicii subiectul, teama fiind că nu li se va păstra confidențialitatea sau că vor fi judecați. Aceleași motive îi fac să nu procure contraceptive.

Datele se regăsesc în studiul calitativ „Factorii care influențează utilizarea metodelor de contracepție în rândul grupurilor vulnerabile din Republica Moldova”, realizat de CBS-Research și Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, notează sanatateinfo.md. Participanții la studiu au spus că sunt reticenți față de metodele de contracepție care conțin hormoni, chiar dacă apelează foarte des la „pastila de a doua zi” – un preparat care conține aceste substanțe.

Concluziile studiului au la bază mai multe focus-grupuri și interviuri cu populația din grupurile vulnerabile, precum și discuții cu medici de familie, medici obstetricieni-ginecologi și specialiști ai Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

În Republica Moldova, 12 grupuri vulnerabile beneficiază de contraceptive moderne, oferite gratuit de către medicii de familie în cadrul unui program de stat. Printre aceste categorii se numără adolescenții și tinerii cu vârsta de până la 24 de ani, persoanele cu venituri mici sau fără venituri, femei din diferite grupuri de risc, persoanele HIV pozitive sau cele cu risc sporit de infectare cu HIV, persoanele cu dizabilități sau cele cu probleme de sănătate mintală.

Citește mai departe pe sanatateinfo.md.

In this article