China ar putea primi 5 milioane de litri de ulei pe lună din R. Moldova

Fabrica de ulei Floarea-Soarelui SA din Bălți, parte a Grupului Trans-Oil și cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, negociază exportul producţiei sale în China. Despre aceasta...

Fabrica de ulei Floarea-Soarelui SA din Bălți, parte a Grupului Trans-Oil și cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, negociază exportul producţiei sale în China.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi între Stella Ostrovețchi, directorul general al fabricii Floarea-Soarelui, cu atașatul Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Liu Yajing, și reprezentanții companiei italiano-chineze Globally Group (Italia), transmite breakingnews.md cu referire la Mold-street.com.

Potrivit Trans-Oil, planurile sunt de stabilire a relațiilor de afaceri cu companiile din China şi Italia, pentru „livrarea uleiului de floarea-soarelui, rafinat și îmbuteliat, în cantitate de 4-5 milioane de litri pe lună; precum și livrarea șrotului de floarea-soarelui, cu conținut înalt de proteină, în calitate de hrană pentru animale”.

Anterior, la începutul lunii februarie 2023, managementul fabricii Floarea-Soarelui a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, la care la fel s-a discutat despre exportul de ulei şi şrot de floarea-soarelui în China, inclusiv şi chestiuni de logistică.

Astfel, exportul de ulei şi şrot de floarea-soarelui în China ar putea fi efectuat atât din Portul Liber Internațional Giurgiulești, cât și prin porturile din România. Totodată s-a discutat şi despre eliberarea autorizației de export de către autoritățile de control fitosanitar din China.

De notat că grupul Trans-Oil deţine trei fabrici de procesare a seminţelor de floarea-soarelui şi o cotă de peste 90% din producţia şi exportul de ulei vegetal din Republica Moldova.

Anul trecut, exporturile de ulei vegetal, în special de floarea-soarelui, din Republica Moldova au crescut de 3,1 ori şi au constituit peste 376 de milioane de dolari. Principalele pieţe de desfacere au fost alte state decât China.

Datele oficiale arată că produsele agroalimentare din Republica Moldova pătrund cu greu pe piaţa Chinei, iar exporturile de mărfuri sunt infime. De exemplu, anul trecut, Republica Moldova a exportat în China mărfuri în valoare de doar 9,8 milioane de dolari, cu peste 20% mai puţin decât în 2021. La acest capitol, China este de abia pe locul 33 cu o cotă de doar 0,23%.

În schimb, importurile de mărfuri din China au fost în 2022 de aproape 100 de ori mai mari decât exporturile şi au depăşit 947 de milioane de dolari. Aici cota Chinei este mai mare de 10%.

In this article