China a trimis arme şi veste antiglonţ în Rusia

Companiile chineze au trimis în Rusia 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv componente pentru drone şi veste...

Companiile chineze au trimis în Rusia 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv componente pentru drone şi veste antiglonţ, a relatat publicaţia americană Politico, informează Agerpres.

Publicaţia a precizat că transporturile au fost efectuate în perioada iunie – decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.

Compania China North Industries Group Corporation Limited a livrat puştile de asalt în iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul şi cu armata rusă, a adăugat Politico.

Puştile CQ-A, adaptate după modelul M16, dar etichetate drept “puşti de vânătoare civile” în datele vamale, sunt folosite de poliţia armată populară (forţe antirevoltă) din China şi de forţele armate din Filipine, a scris publicaţia citată.

Entităţile ruseşti au primit, de asemenea, 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze şi peste 12 tone de veste antiglonţ chinezeşti, care au trecut prin Turcia, la sfârşitul anului 2022.

Deşi datele vamale nu arată că Beijingul vinde un număr mare de arme Moscovei în mod special, China furnizează totuşi companiilor ruseşti echipamente “cu dublă utilizare” şi articole comerciale care ar putea fi folosite şi pe câmpul de luptă în Ucraina, scrie Politico.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută şi sub numele de DJI, a expediat prin Emiratele Arabe Unite piese de schimb pentru drone, cum ar fi baterii şi camere, unui mic distribuitor rus în noiembrie şi decembrie 2022, potrivit publicaţiei americane.

DJI este o companie chineză care a intrat sub supravegherea SUA după ce a fost sancţionată de Ministerul de Finanţe în 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia a depins luni de zile de alte ţări, inclusiv China, pentru a obţine echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor şi alte materii prime pentru a sprijini războiul lansat în urmă cu mai bine de un an de preşedintele Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Deşi sancţiunile occidentale au împiedicat Moscova să importe numeroase mărfuri – de la microcipuri la gaze lacrimogene -, Rusia încă poate achiziţiona produse din ţări “prietenoase” care nu respectă noile reguli occidentale, cum ar fi China sau ţările din Golf, pentru a-şi susţine efortul de război, a explicat Politico.
sursa

In this article