CHICU: După FMI și Federația Rusă, UE a decis să aloce Republicii Moldova 100 mln. EURO

Uniunea Europeană ar putea să acorde Republicii Moldova un credit de 100 mln euro la condiții avantajoase. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu. „Noutăți bune și de...

Uniunea Europeană ar putea să acorde Republicii Moldova un credit de 100 mln euro la condiții avantajoase. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu.

„Noutăți bune și de la Uniunea Europeană! După FMI și Federația Rusă și (destinația noastră firească) – Uniunea Europeană a decis să aloce bugetului Republicii Moldova o sumă importantă – 100 mln. EURO. Prietenul la nevoie se cunoaște!”, a scris premierul pe Facebook.

Totodată, Ion Chicu a precizat că acești bani ar putea fi orientați spre dotarea spitalelor cu echipament modern.

Comisia Europeană propune să acorde asistență macrofinanciară pentru 10 state, parteneri de extindere și de vecinătate, care au avut de suferit de pe urma pandemiei COVID-19. Suma totală, care va fi împărțită acestor țări în funcție de necesitate, este de 3 miliarde de euro, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Fondurile vor fi puse la dispoziție timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiții avantajoase. Propunerea Comisiei urmează să fie aprobată de către Parlamentul European și Consiliul UE. În urma adoptării documentului, Comisia este gata să transfere prima tranșă de bani, iar cea de-a doua ar putea fi acordată la sfârșitul lui 2020 sau în prima jumătate a anului 2021.

In this article