Chicu: Dacă CC anulează Legea cu privire la bugetul de stat, Guvernul nu mai poate achita salariile și pensiile

Premierul Ion Chicu a declarat că o eventuală neintrare la timp în vigoare a Legii cu privire la rectificarea bugetului de stat va pune în dificultate Guvernul să...

Premierul Ion Chicu a declarat că o eventuală neintrare la timp în vigoare a Legii cu privire la rectificarea bugetului de stat va pune în dificultate Guvernul să achite salariile și pensiile. Potrivit lui Chicu, Guvernul va fi în imposibilitate de a implementa măsurile de susținere suplimentară a agenților economici și populației.

”Guvernul nu va avea bază legală pentru a opera aceste cheltuieli și nu va avea bază legală pentru a utiliza sursele financiare oferite de FMI. Cetățenii Republicii Moldova nu vor putea primi salariile, pensiile și alte prestații sociale”, a spus Chicu.

Printre măsurile adoptate sunt acordarea ajutorului de șomaj de minim 2775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 de lei până la 1300 de lei, majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil de la 553 de lei la 975 de lei, subvenționarea cheltuielilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării, 100%/60% impozite și contribuții aferente salariilor/îndemnizațiilor achitate, în funcție de motivul sistării activității, scutirea de plata pentru patentă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HoReCa.

Premierul a făcut aceste declarații în contextul anunțului făcut de liderul grupului Pro-Moldova, Andrian Candu, că va cere la Curtea Constituțională anularea modificărilor operate la Legea bugetului de stat prin care s-a decis adoptarea unui șir de măsuri de susținere financiară a cetățenilor și mediului de afaceri pe timp de pandemie.

In this article