Cererea avocaților fostului șef de stat privind participarea ultimului la un interviu în direct la postul de televiziune N4, respinsă ca fiind neîntemeiată

Procuratura Anticorupție informează că, la 30 august 2022, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a examinat cererea avocaților ex-Președintelui Republicii Moldova cu privire la acordarea permisiunii de a părăsi domiciliul...

Procuratura Anticorupție informează că, la 30 august 2022, Judecătoria Chișinău sediul Ciocana a examinat cererea avocaților ex-Președintelui Republicii Moldova cu privire la acordarea permisiunii de a părăsi domiciliul de către ultimul.
Așadar, potrivit cererii înaintate de către avocații fostului șef de stat, aceștia au solicitat permisiunea instanței de judecată ca ultimul să părăsească domiciliul pentru a participa la 01.09.2022 în direct la emisiunea „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4. În motivarea cererii avocații au invocat că persoana pe care o reprezintă este o persoană publică, fiind fost Președinte al Republicii Moldova și liderul opoziției parlamentare, fiind totodată implicat în activitatea politică din țară, iar acordarea unui interviu în direct postului de televiziune indicat nu ar contraveni obligațiilor și restricțiilor impuse prin mandatul judecătoresc din 18 august 2022.
La rândul său, procurorul de caz, a solicitat respingerea cererii ca fiind neîntemeiată.
Prin urmare, în rezultatul examinării cererii enunțate, judecătorul de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana a dispus respingerea acesteia ca fiind neîntemeiată. Instanța de judecată și-a argumentat decizia prin aceea că, solicitarea de a participa la postul de televiziune N4, nu poate fi reținută drept circumstanță excepțională de ordin personal.
Or, în acest caz, judecătorul de instrucție a aplicat norma legală prevăzută la art.302 alin.(4) din Codul de executare, potrivit căreia, persoana aflată în arest la domiciliu, în cazul în care are nevoie să părăsească domiciliul în legătură cu circumstanțe personale excepționale, ea adresează o cerere motivată judecătorului de instrucție care a dispus măsura. Așadar, în cazul dat, instanța de judecată a apreciat că, participarea în cadrul unei emisiuni televizate nu constituie o circumstanță personală excepțională care ar permite părăsirea domiciliului persoanei aflate în arest la domiciliu.
​Precizăm că, încheierea judecătorului de instrucție este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 3 zile.
Reamintim că, prin încheierea magistraților Judecătoriei Chișinău sediul Ciocana din 18 august 2022, s-a dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, în privința fostului șef de stat.
In this article