Cel puţin 29 de jurnalişti au fost ucişi în războiul dintre Israel şi organizația teroristă Hamas

În războiul dintre Israel şi organizația teroristă Hamas au fost ucişi cel puţin 29 de jurnalişti, a declarat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), transmite News.ro. Războiul de...

În războiul dintre Israel şi organizația teroristă Hamas au fost ucişi cel puţin 29 de jurnalişti, a declarat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), transmite News.ro. Războiul de aproape trei săptămâni dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza a început după un atac pe scară largă asupra civililor israelieni de către teroriștii Hamas la 7 octombrie.

„În ultimele trei săptămâni, CPJ a documentat cea mai gravă perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să monitorizeze în 1992”, a afirmat grupul de apărare a drepturilor omului într-un comunicat.

„Acest bilanţ mortal este dublat de hărţuiri, reţineri şi alte obstacole în calea relatărilor din zone care includ Cisiordania şi Israel. Pe măsură ce capacitatea jurnaliştilor de a-şi exercita munca lor a devenit din ce în ce mai limitată, „capacitatea publicului de a cunoaşte şi de a înţelege ceea ce se întâmplă în acest conflict este grav compromisă, cu ramificaţii probabil în întreaga lume”, a avertizat CPJ.

„În timp ce redacţiile de ştiri pierd contactul cu echipele şi reporterii lor din Gaza, care sunt martori independenţi pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict”.

„Jurnaliştii sunt civili care trebuie să fie protejaţi şi în mod deliberat ţintirea jurnaliştilor sau a infrastructurii mediatice constituie o posibilă crimă de război”, a adăugat CPJ.

„În aceste momente dificile, suntem alături de jurnalişti, alături de cei care caută adevărul, a căror muncă zilnică ne informează cu fapte care fac lumină asupra condiţiei umane şi contribuie la tragerea la răspundere a puterii”.

Teroriștii Hamas au ucis peste 1.400 de persoane şi au răpit cel puţin 229 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie. Represaliile israeliene în Gaza au provocat moartea a cel puţin 7.300 de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii, administrat de Hamas.

sursa

In this article