Cehia cere înființarea unui tribunal internațional special pentru crimele de război din Ucraina

Republica Cehă, care asigură în prezent președinția prin rotație a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internațional special, care să judece crimele de război din Ucraina....

Republica Cehă, care asigură în prezent președinția prin rotație a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internațional special, care să judece crimele de război din Ucraina. Solicitarea vine după ce au fost descoperite sute de corpuri înhumate sumar în nord-estul Ucrainei, acolo unde contraofensiva Kievului a obligat trupele ruse să se retragă după șase luni de ocupație.

Este vorba despre circa 450 de morminte descoperite la periferia orașului Izium, recucerit de ucraineni săptămâna trecută, unele dintre corpurile exhumate prezentând urme de tortură și aveau mâinile legate la spate. De asemenea, cadavre de copii au fost găsite în pădurea de lângă Izium.

„În secolul al XXI-lea, astfel de atacuri împotriva populației civile sunt de neconceput şi odioase”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, într-un mesaj transmis pe Twitter. „Nu trebuie să trecem peste asta. Suntem pentru pedepsirea tuturor criminalilor de război”, a adăugat el.

„Cer crearea rapidă a unui tribunal internațional special care să urmărească crima de agresiune”, a declarat Jan Lipavsky.

Republica Cehă, fostă țară comunistă şi în prezent membră a UE şi a NATO, a primit circa 400.000 de refugiați ucraineni şi a furnizat un ajutor militar în valoare de 150 milioane de dolari Ucrainei, invadată de Rusia la 24 februarie, reamintește AFP, preluată de Agerpres.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la rândul său, că nu există nicio îndoială că în Ucraina au fost comise crime de război după declanşarea ofensivei ruse, la sfârşitul lunii februarie, și susține strângerea de probe pentru „o procedură în fața Curții Penale Internaționale”.

SUA și alte peste 40 de țări au convenit la începutul acestei luni să-și coordoneze anchetele privind presupusele crime de război din Ucraina. La rândul lor, procurorii ucraineni susțin că au documentat peste 31.000 de infracțiuni și crime de război comise de soldații ruși în Ucraina.

Primele indicii masive ale unor astfel de fapte au venit încă de la începutul lunii aprilie și au fost descoperite la Bucha, Irpin și Borodianka, orașe din apropiere de Kiev de unde rușii au fost alungați după trei săptămâni de ocupație. La rândul său, Curtea Penală Internațională a început investigarea acestor crime.

In this article