CEC: Fotografierea buletinului de vot va fi sancționată contravențional

Poliția a înregistrat, în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare, cel puțin patru cazuri de fotografiere a buletinului de vot în secții din Chișinău, Comrat, Șoldănești...

Poliția a înregistrat, în primele ore de la deschiderea secțiilor de votare, cel puțin patru cazuri de fotografiere a buletinului de vot în secții din Chișinău, Comrat, Șoldănești și Telenești. Autoritățile atrag atenția că aceste acțiuni constituie o încălcare a legii și se sancționează contravențional.

„Am fost sesizați despre mai multe cazuri când sunt expuse în spațiul public buletinele de vot cu opțiunea alegătorului. Amintim că pentru astfel de manifestări este prevăzută sancțiune contravențională și mă adresez atât colegilor noștri din secțiile de votare, cât și cetățenilor, ca să nu admită încălcarea secretului votului,” a declarat președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, conform Știri.md.

Inspectoratul General al Poliției a raportat, de asemenea, două cazuri de deteriorare a buletinelor de vot în Drochia și Comrat. În Drochia, a fost semnalat un incident cu prezența în cabina de vot a mai multor persoane, iar în Fălești s-a înregistrat un caz de transportare ilegală a alegătorilor.

În total, au fost raportate alte cinci incidente, inclusiv prezența unei persoane în stare de ebrietate la secția de votare, conflicte și acțiuni de huliganism. La Soroca, a fost un caz de afișaj electoral neautorizat, iar în Orhei, Briceni și Râșcani au fost patru cazuri de agitație electorală.

Conform Codului Electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet.

Continuarea agitației electorale în ziua alegerilor constituie contravenție administrativă, fiind sancționată cu amenzi de la 40 la 60 de unități convenționale pentru persoanele fizice și de la 100 la 150 de unități convenționale pentru persoanele juridice.

Pentru știri de ultimă oră, urmărește-ne pe canalul nostru de TELEGRAM!

In this article