Ceban: Statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19 sunt alarmante de la o zi la alta

Actualmente presiunea este foarte mare pe sistemul medical, inclusiv pe medicii de familie. Statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19 sunt alarmante de la...

Actualmente presiunea este foarte mare pe sistemul medical, inclusiv pe medicii de familie.

Statisticile privind numărul cazurilor de îmbolnăviri şi decese din cauza COVID-19 sunt alarmante de la o zi la alta, iar oamenii sunt nevoiţi să aştepte pentru a se programa și a face un test la COVID şi să afle rezultatul acestuia. Aceste subiecte au fost abordate în cadrul ședinței responsabililor de la Primărie împreună cu directorii Asociaţiilor Medicale Teritoriale Chişinău, dar si cu medicii de familie.

„Pentru a eficientiza procesul de testare şi depistare a formelor grave de coronavirus şi a diminua numărul cazurilor grave fără a pierde timp, am solicitat:

1. Să fie emis un ordin prin care se va stipula extinderea programului de lucru pentru cabinetele radiologice din cadrul AMT-urilor municipale inclusiv pentru zilele de weekend. Actualmente în instituțiile medicale de asistență medicală primară avem mai multe cabinete radiologice, am fost informat că unele aparate sunt defecte și am solicitat intervenția imediată.

 2. Am solicitat ca pentru pacienţii suspecţi la coronavirus să fie folosite pentru testari masive testele rapide cu antigen, achiziţionate recent Minister si distribuite catre institutiile medicale. Testarea în policlinici se va efectua inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

 3. Vom eficientiza accesul pacienţilor la Registrul COVID-19 Chişinău (Platforma JIRA), unde sunt monitorizaţi pacienţii cu forme uşoare si medii de coronavirus care se tratează la domiciliu. Totodată, pacienţii care deţin un smartphon vor fi informaţi suplimentar de medicii de familie cum isi pot evalua zilnic simptomele şi starea generală de sănătate.

 4. Suntem în continuare în căutarea soluțiilor pentru organizarea centrului municipal de vaccinare și vaccinarea etapizată prioritar a cadrelor didactice. În prezent fiind pregătite listele profesorilor care doresc să se vaccineze”, scrie Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Edilul afirmă că acum este nevoie mai mult ca niciodată de mobilizare maximă din partea tuturor, pentru a depăşi situaţia gravă în care se află capitala.

In this article