Ceban s-a întâlnit astăzi, în Parlamentul de la București cu președintele Partidului Social Democrat din România

Primarul general Ion Ceban ar putea avea susținere politică din România pentru Mișcarea Alternativa Națională, de la unele persoane lidere în stat și care ocupă poziții de frunte....

Primarul general Ion Ceban ar putea avea susținere politică din România pentru Mișcarea Alternativa Națională, de la unele persoane lidere în stat și care ocupă poziții de frunte. Despre aceasta vorbește analistul politic Victor Nichituș. Declarațiile vin în contextul în care primarul general face un tur în România și a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu președintele Camerei Deputaților din România, social democratul Marcel Ciolacu.

 

„Ar trebui, după titlu, să urmeze un semn al întrebării. Vom vedea în timp veridicitatea afirmației. Semnele pe care le observ spun că da, rădăcinile mișcării social politice pe care o va lansa Ion Ceban cresc și în România. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, s-a întâlnit astăzi, în Parlamentul de la București cu președintele Partidului Social Democrat din România, Marcel Ciolacu. PSD este în acest moment vioara întâi a coaliției de guvernământ care acordă sprijin politic Cabinetului de Miniștri condus de Nicolae Ciucă.

Vizita primarului de Chișinău în România, unde a plecat însoțit de viceprimari și șefi de direcții municipale, este prima în acest format lărgit și inedit de bună prin rezultatele obținute: un acord de sprijin financiar pentru deschiderea Centrului Cultural Grigore Vieru din partea Primăriei Iași, un alt acord de sprijin financiar din partea Consiliului Județean Buzău, cu care se va repara scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău și un acord de parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov. Toate acestea în doar trei zile. Și evident, întâlnirea avută de edilul Chișinăului cu președintele Camerei Deputaților din România, social democratul Marcel Ciolacu.

Vizita în România pe care o întreprinde Ion Ceban are, dincolo de componenta parteneriatului cu administrații locale de peste Prut, o încărcătură politică evidentă, căci, la întâlnirea cu președintele PSD, primarul de Chișinău a abordat și chestiuni care țin de lansarea Mișcării Alternativa Națională și disponibilitatea de a colabora cu social democrații români.
Nu se știe dacă această mișcare va fi partid ori mișcare social politică, dar e clar că va fi un mijloc de transport politic al principalelor voci credibile cu discurs critic la adresa decidentului politic moldovean – Maia Sandu & PAS”, a declarat edilul.

Primarul spune că jocul politic pe care îl face Ceban este mult mai nuanțat decât se observă la prima vedere.

„Vizita de lucru în România unde s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu, persoana numărul trei în statul român, transmite nu numai că edilul Chișinăului se mută imagologic către stânga europeană, dar și faptul că Mișcarea Alternativa Națională ar putea beneficia de ajutorul social democraților români. Dacă se va întâmpla așa, vom constata că, dincolo de discursul oficial al statului român la adresa Republicii Moldova, social democrații de la București nu sunt extaziați de echipa decidentă politic la Chișinău. Există așadar motivații politice, și nu numai, pentru ca Mișcarea Alternativa Națională să beneficieze de sprijinul social democraților români. Una din motivațiile PSD-ului din România pentru această colaborare ține de situația, deloc plăcută electoral, în care se află foștii lor aliați politici de la Chișinău. Nu m-ar mira dacă, după întâlnirea cu Ciolacu, vom observa la Chișinău, că alături de Ion Ceban, la lansarea Mișcării Alternativa Națională, se vor regăsi nume sonore cu trecere la București”, a conchis expertul politic.
Amintim că primarul general Ion Ceban, în luna decembrie, a anunțat lansarea Mișcării Alternativa Națională.

In this article