Ceban: PUZ-ul sectorului Centru, dezbătuți de urbaniști din Chișinău și România. Experiența altora, importantă pentru noi

Specialiști din Chișinău și din România, din domeniul urbanismului și arhitecturii la o singură masă, împreună cu primarul Ion Ceban. În acest context, PUZ-ul sectorului Centru a fost...

Specialiști din Chișinău și din România, din domeniul urbanismului și arhitecturii la o singură masă, împreună cu primarul Ion Ceban. În acest context, PUZ-ul sectorului Centru a fost dezbătut pe lung. Potrivit edilului, experții din România împărtășesc experiența lor privind reglementarea zonelor istorice, prezintă instrumentele de reglementare pentru zonele protejate, cât și strategia ce reglementează protejarea monumentelor istorice.

„La aceste discuții participată pe parcursul zilei: Svetlana Dogotaru – Arhitect-șef al mun. Chișinău, Ștefan Bâlici – Președinte OAR (Ordinul Arhitecților din România), specialiști din domeniul urbanismului și arhitecturii atât din România, cât și din Republica Moldova.

Scopul evenimentului este axat pe un schimb de experiență și preluarea bunelor practici privind dezvoltarea urbană integrată și reglementarea urbanistică a zonelor istorice. Sunt prezentate etapele de realizare a Planului Urbanistic Zonal Centru.

De asemenea, arhitecții prezintă proiectul „Planul urbanistic zonal privind sistematizarea teritoriului bb. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Toma Ciorba –str. Mitropolit Dosoftei – str. Mitropolit Petru Movilă, mun. Chișinău”.

Planul Urbanistic Zonal elaborat pentru teritoriul Nucleului Istoric al Chișinăului va reprezenta un instrument de lucru pentru autoritățile locale și pentru specialiștii din domeniile arhitecturii și urbanismului, culturii, turismului și economiei, în vederea elaborării ulterioare a unor strategii locale de dezvoltare durabilă”, a declarat Ceban.

Edilul a mulțumit participanților prezenți la discuții, tuturor celor care depun efort zi de zi.

„Sperăm ca în baza recomandarilor obținute din partea specialiștilor în domeniu, să obținem într-un termen rezonabil aceste documente strategice de care Chișinăul are nevoie”, a conchis primarul.

In this article